Este deja o frenezie la nivel naţional pentru cedarea către biserică a unor imobile din domeniul public, gratuit, bineînţeles. Nici judeţul Giurgiu nu a scăpat de această „dărnicie”, din bunurile tuturor, către o entitate care, până la urmă, are personalitate juridică.
Aproape că nu este şedinţa de Consiliu judeţean în care să nu fie acordate ajutoare financiare către diferite lacase bisericeşti, să nu fie cedate imobile, aflate în patrimoniul Consiliul judeţean, către diferite protoierii, să nu existe proiecte de hotărâri în care consiliul sa se asociază cu biserica , contribuind financiar.
În proiectul ordinei de zi a şedinţei Consiliului judeţean din data de 13 noiembrie, se afla o altă propunere, cedarea unei clădiri P+1, cu o suprafaţă construită de 527 de mp, însoţită de un teren aferent, de 600 mp, situată în comună Hotarele, către Protoieria Heresti, este vorba despre fostul cămin al liceului ” Udrişte Năsturel” Totul gratuit, pe 20 de ani, sub motivaţia că oricum nu a cerut-o nimeni.
Ca şi în celelalte situaţii, solicitarea vine din partea Episcopiei Giurgiu, care şi-a făcut un deziderat de a acapara cât mai multe clădiri în localităţile judeţului. Totul sub motivaţia că urmează să creeze în aceste imobile „un centru pastoral cultural” şi, bineînţeles, nişte săli de protocol şi birouri pentru preoţi.
Intrigant este faptul, că această situaţie se repetă în tot mai multe localităţi, unde este o clădire mai importantă, cu spaţiu mai generos, Episcopia Giurgiu vrea să o acapareze.
Deja au apărut reacţii în rândul unor consilieri judeţeni, primul care a avut curajul să vorbească despre acest lucru fiind consilierul Mihnea Boerescu, al cărui curaj este de felicitat:
„1. Eu nu m-am abţinut. Eu am votat “împotrivă”. Cum tot “împotriva” am votat şi la precedentele “cotizaţii “ale Consiliului Judeţean spre Biserică în general.Şi cum de altfel voi vota şi în continuare.
2. Aceeaşi atitudine o au şi majoritatea celorlalţi consilieri judeţeni. Doar că le e frică să voteze împotriva pentru că îşi vor pierde sprijinul local al Bisericii la următoarele alegeri.
3. Cum tot “împotriva” au votat şi mulţi consilieri municipali în alte proiecte de “donaţii” spre fericiţii părinţi…
4. Numărul celor care s-au săturat să li se ia de la gura oamenilor amărâţi şi daţi Bisericii sub o formă sau alta creşte constant.
5. Mulţumim ziariştilor şi celorlalţi vectori de opinie care arata oamenilor că banii aceea daţi Bisericii nu sunt banii cu care au venit consilierii (judeţeni, municipali sau locali) în traistă de acasă ci sunt banii luaţi din buget de la sănătate (medicamente, spitale…) dezvoltare (asfaltări, canalizare, apa nepoluată…) etc Adică banii amaraţilor care au venit la vot pentru noi în speranţa unei vieţi mai bune. Şi noi facem biserici, renovam conace,…
6. Sunt momente când îmi e ruşine că sunt consilier… îmi cer iertare că nu pot face mai mult pentru cei care m-au votat. ”
Consilierul Mihnea Boerescu şi-a propus un proiect mult mai amplu, centralizarea tuturor ajutoarelor de care a beneficiat Episcopia Giurgiu, verificarea modului în care au fost folosiţi banii şi chiar iniţierea unui referendum pentru a vedea dacă locuitorii judeţului Giurgiu sunt de acord să umple mâna tot mai hrăpăreaţă a preoţilor din Giurgiu!
Cristina Rotaru, Claudiu Cimpoeru
Post your comments