In urma articolului http://giurgiupesurse.ro/dumitru-beianu-corectie-din-partea-lui-vasile-mustatea/ publicat in in data de 4 martie 2015 de către http://giurgiupesurse.ro/, Dumitru Beianu, fostul preşedinte al Consiliului judetean, a trimis următorul drept la replica:
„Pentru că nu aţi considerat oportun să urmaţi sfatul ritos al domnului preşedinte Mustăţea şi nu m-aţi sunat, în legătură cu tema sensibilă a corecţiilor aferente proiectelor europene, acceptaţi, vă rog, ca drept la replică, câteva opinii argumentate despre acest subiect:
·Tema corecţiilor este una naţională, România având de plătit nu mai puţin de un miliard de euro, la nivelul tuturor instituţiilor publice care au accesat fonduri europene în perioada 2007 – 2013. Conform ultimelor declaraţii ale Ministrului Fondurilor Europene, făcute joia trecută la Alba Iulia şi preluate de MEDIAFAX, „multe dintre corecţiile aplicate pe proiectele europene au fost excesiv date fie de către auditor, fie de către structuri ale statului. Tocmai de aceea, noi am înfinţat o direcţie care are ca principal rol să reanalizăm toate corecţiile financiare date de către partea română, tot, absolut tot, şi acolo unde s-a dat 25 % analizăm, vedem exact, poate 5 % e corecţia.
Mergem frumos la Bruxelles, argumentăm, justificăm acolo, vom cere corecţia înapoi, dacă nu se va accepta lucrul acesta, măcar ştim că acea speţă aşa trebuie judecată în viitor”. În principiu, este vorba despre faptul că în perioada 2019 – 2011, legislaţia în privinţa achiziţiilor publice a fost ambiguă şi contradictorie, lăsând autorităţilor contractante posibilitatea să folosească criterii care abia de la sfârşitul lui 2011 au fost considerate restrictive şi imputate retroactiv. Din acest motiv guvernul a acceptat să plătească de la buget multe dintre sumele aferente, acceptând că situaţia este nedreaptă pentru ministere, consilii judeţene, primării şi alte instituţii care au accesat fonduri europene.
·Pentru evitarea unor situaţii similare, de mai bine de un an de zile documentaţiile sunt verificate de ANRMAP înainte de publicare şi returnate autorităţilor contractante pentru modificări, în cazul unor suspiciuni. Au fost elaborate, deasemenea, documentaţii standard, fişe de date model care pot fi consultate de autorităţi, acesta fiind singurul motiv pentru care nivelul corecţiilor a scăzut foarte mult.
·Faţă de suma de 160 miliarde lei avansată, în mod injust, de dl. Mustăţea, nivelul corecţiilor pe care, în final, le va plăti Consiliul Judeţean Giurgiu, se va situa sub 1 % din valoarea de peste 100 milioane de euro sau, folosind moneda utilizată de dl. Mustăţea, peste 4 000 de miliarde de lei vechi, bani câştigaţi pentru investiţii în judeţul Giurgiu!
·Închei cu precizarea că toate proiectele cu finanţare europeană, etichetate de domnia sa ca „vechi” şi „noi” au fost depuse şi câştigate în perioada 2008 – 2012, ca urmare a unui efort admirabil al întregului colectiv de funcţionari din Consiliul Judeţean Giurgiu, implicaţi în accesarea fondurilor europene. Responsabilitatea directă a domnului Mustăţea este să găsească soluţii ca aceste proiecte, câştigate cu eforturi, aşteptate de comunitatea giurgiuveană, să fie finalizate până la termenul limită, 31.12.2015, altfel riscând să pierdem zeci de milioane de euro, sumă imperativ necesară pentru dezvoltarea judeţului Giurgiu.
Cu stimă,
Dumitu Beianu.
Post your comments