Deputatul PSD Marian Mina, INTERPELARE la Ministerul Mediului pe tema incineratorului de la Giurgiu!

Marian MinaSubiectul construirii la Giurgiu, în incinta fostului Combinat Chimic din Str. Slobozia nr.4, a unui incinerator pentru deşeuri medicale periculoase şi nepericuloase, deşeuri animaliere şi produse expirate farmaceutice şi alimentare, a fost dezbătut, speculat politic şi abandonat apoi după câteva zile. Conform tuturor surselor, în spatele proiectului se află doi politicieni; unul nu mai este la Giurgiu, ci pe undeva prin Moldova, celălalt îşi pregăteşte o candidatură la Camera Deputaţilor.
Deputatul Marian Mina, preşedintele PSD Giurgiu, nu a lăsat subiectul ” să se stingă” şi a transmis o interpelare către Ministerul Mediului, Garda Naţională de Mediu, dar şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului Giurgiu:
Iată textul interpelării, redat integral:

“În municipiul Giurgiu se doreşte construirea unui incinerator de deşeuri medicale periculoase şi nepericuloase, deşeuri animaliere şi produse expirate farmaceutice şi alimentare, în incinta fostului Combinat Chimic. După apariţia informaţiei în spaţiul public, toţi cei care au aflat despre această posibilă investiţie s-au declarat împotriva construirii unui asemenea incinerator care, şi în opinia mea, nu face altceva decât să pună în pericol sănătatea giurgiuvenilor din oraş, dar şi din localităţile apropiate, inclusiv din oraşul vecin bulgar Ruse. Îmi exprim solidaritatea cu giurgiuvenii, mai ales că, din toate documentele expuse de către cei care vor să construiască incineratorul la Giurgiu, nu reies informaţii esenţiale.

De exemplu, cum se admit şi care sunt criteriile de selecţie a deşeurilor care vor fi recepţionate în incinta instalaţiei de incinerare, care vor fi condiţiile de depozitare a deşeurilor pe platforma betonată de la primire şi până la incinerare, dar şi care sunt condiţiile şi standardele prin care se face verificarea deşeurilor cantitativ şi calitativ?
De asemenea, care este metodologia, tehnologia şi care sunt standardele ce trebuie respectate la prelevarea probelor şi contra-probelor într-un regim de funcţionare de 24 de ore pe zi, dar şi care este tehnologia de funcţionare, cine stabileşte şi cine aprobă regimul de funcţionare a instalaţiei de incinerare, în funcţie de tipul de deşeu şi compoziţia acestuia?
Nu se ştie cum se va face monitorizarea parametrilor de funcţionare ai Incineratorului în diverse regimuri de funcţionare(funcţionare normală şi funcţionarea în regim de avarie produsă din cauze umane, naturale etc.), dar nici care este tehnologia şi care sunt standardele ce trebuiesc îndeplinite în ceea ce priveşte captarea şi epurarea apelor rezultate în procesul tehnologic(tehnologia de epurare, timpi de epurare, analiza apelor uzate la intrarea şi ieşirea din staţia de epurare, cantităţi)!
Cum sunt captate şi epurate apele pluviale provenite de pe platforma betonată unde sunt depozitate deşeurile periculoase şi nepericuloase, care este managementul şi ce proceduri sunt în caz de calamităţi naturale şi dezastre şi există acordul operatorului local de apă şi canalizare privind deversarea apelor uzate şi pluviale în canalizarea menajeră respectiv pluvială a oraşului?
În plus, cum este stabilit şi de către cine traseul maşinilor de transport cu deşeurile periculoase care vor tranzita oraşul Giurgiu de la intrare şi până la instalaţia de Incinerare, există instalaţie de dezinfectare a acestora, dar şi cine conduce procesul de incinerare a deşeurilor periculoase şi nepericuloase, gradul de pregătire şi experienţă în domeniu?
Totodată, ce sistem de alarmare este prevăzut pentru cazul în care se produce o avarie şi nu se mai poate controla procesul tehnologic(deversare de gaze arse parţial al coş, explozie la incinerator) şi ce grad de încărcare biologică şi chimică au gazele de ardere deversate la coşul de dispersie de 10 metri înălţime, în regim de avarie?
În studiul de impact prezentat NU este specificată în mod clar distanţa, respectiv perimetrul de siguranţă pentru sănătatea publică a cetăţenilor, având în vedere că, în imediata apropiere, sunt societăţi comerciale aflate la distanţe după cum urmează: 64 de metri Zirom SA, Delta Gas la 235 de metri şi case de locuit la 460 de metri. De asemenea, foarte important, în studiu de impact prezentat NU se face precizarea conform Ordinului MS 119/2018 modificat în 2023, dacă această distanţă, în condiţii de funcţionare a instalaţiei de incinerare în regim de avarie produsă din cauze naturale(inundaţii, cutremur) sau de operarea tehnologică defectuoasă a instalaţiei(explozie la incinerator, nefuncţionarea procedeului uscat de epurare gaze de ardere, pană de curent electric etc), creşte şi care este valoarea acesteia. În studiu de impact prezentat, dar nici în Memoriul tehnic NU este specificat dacă este afectată prin funcţionarea în regim normal sau în regim de avarie zona transfrontalieră, respectiv oraşul Ruse.

Deputat Marian MINA
Circumscripţia electorală nr.19 Giurgiu”


Publicat  :  mai 29, 2023

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare