Din postura de deputat de Giurgiu, Liliana Ciobanu s-a arătat întotdeauna preocupată de soarta mediului de afaceri.
A militat întotdeauna pentru afacerile dezvoltate pe baza capitalului românesc, pe care le considera dezavantajate în raport cu multinaţionalele, ce au acaparat ce-a mai mare parte a mediului de afaceri.
La sfârşitul săptămânii trecute, deputatul independent Liliana Ciobanu a luat poziţie faţă de față de umilirea întreprinzătorilor autohtoni. Printr-o întrebare, adresata primului-ministru Victor Ponta, deputatul Liliana Ciobanu a cerut lămuri privind strategia guvernului în privinţa încurajării mediului de afaceri autohton:
„Consider că Guvernul trebuie să fie mult mai preocupat de încurajarea capitalului românesc. Spre exemplu, întreprinzătorii din mediul rural nu își permit să angajeze permanent contabil ori jurist, iar atunci când cei din instituțiile responsabile ajung în control la acești mici deținători de afaceri vor de îndată toate actele pe masă și, bineînțeles, actualizate la zi.
Nu o dată au existat cazuri în care inspectorii de control solicită micilor întreprinzători exact actele despre care știu bine că oamenii nu le au în regulă, din lipsa timpului de actualizare sau din alte condiții obiective. În aceste condiții, este extrem de simplu și ușor să întocmești un act de contravenție și să amendezi cu bani grei pe oricine din mediul de afaceri!
Nu există însă o gândire pe termen lung, respectiv la efectele pe care le poate avea o amendă de câteva sute sau mii de lei asupra acelui patron, deoarece o astfel de sancțiune poate duce la închiderea afacerii și la trimiterea în șomaj a altor persoane nevinovate.
Este o realitate faptul că oamenii de afaceri din România, mă refer aici în special la cei mici și mijlocii, nu au nici un fel de siguranță din partea statului. Relația întreprinzători este distorsionată, mai ales în cazurile efectuării plăților. Atunci când au bani de încasat de la stat, statul ‘suveran’ își permite să întârzie luni de zile cu plata, fără să fie constrâns să suporte dobânzi de întârziere sau penalități.
În schimb, când un angajator întârzie plata către stat, uneori doar pentru câteva zile și din motive justificate, el plătește înzecit! Sunt aspecte incorecte, care este necesar să fie analizate și îndreptate de responsabilii Ministerului de Finanțe și a celorlalte organisme care se ocupă de mediul de afaceri autohton din subordinea Guvernului.”
Toate problemele ridicate sunt fireşti. Provin din realitatea de zi cu zi, într-o ţară cumpărată de străini şi în care, în cel mai bun caz, românul este doar o forţă ieftină de muncă.
Post your comments