Deputatul Cristina Elena Dinu – Interpelare adresată ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea

elena dinu

Deputatul PSD de Giurgiu, Cristina-Elena Dinu, secretar al Comisiei pentru sănătate şi familie, a adresat o interpelare parlamentară ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, pe tema impactului taxei clawback asupra preţurilor medicamentelor:
„Producătorii de medicamente susţin că industria farmaceutică din România ar putea înregistra o scădere cu 30% în urma aplicării taxei clawback. Aceştia spun că taxa clawback pe care o plătesc în acest moment este de două miliarde de lei. Astfel, ei vor fi nevoiţi să achite o taxă pentru venituri pe care nu le-au realizat efectiv, deoarece taxa clawback se aplică la preţul de vânzare al medicamentelor, care include, pe lângă preţul de producător, marja de distribuţie, adaosul farmaciilor şi TVA”, a subliniat parlamentarul social democrat, în documentul oficial înaintat conducerii Ministerului Sănătăţii.
În cuprinsul interpelării, Cristina Dinu i-a solicitat Sorinei Pintea să răspundă la următoarele întrebări:
1. Cum a evoluat preţul medicamentelor în România după aplicarea acestei taxe, respectiv în ultimii zece ani?
2. Ce impact medico-social are taxa clawback din punctul de vedere al accesibilităţii medicamentelor, îndeosebi pentru populaţia defavorizată?;
3. Aveţi în vedere modificarea taxei clawback şi adoptarea, în schimb, a unui clawback redus sau diferenţiat?”.
„Există anumite solicitări din partea asociaţiilor producătorilor de medicamente potrivit cărora taxa clawback trebuie să fie calculată diferenţiat sau să fie diminuată, cel puţin pentru segmentul medicamentelor generice. Sunt convinsă că ministrul Sănătăţii va analiza cu responsabilitate propunerile respective şi va fi luată o decizie corespunzătoare, avantajoasă pentru toţi cei implicaţi în acest sector”, a concluzionat deputatul PSD de Giurgiu, Cristina Elena Dinu.


Publicat  :  octombrie 1, 2019

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare