Sub titlul „De ce au fost închise restaurantele din Giurgiu de sărbători!”, am încercat în prima parte a interviului luat colonelului Emil Apostol, comandantul ISU Giurgiu, să lămurim cauzele pentru care mai multe restaurante din Giurgiu au fost închise tocmai în această perioadă.
Printre termeni legali şi specificaţii tehnice, sperăm că am reuşit să facem lumină asupra acestui subiect. Au fost închise doar localurile de capacitate mare, care, deşi nu aveau autorizaţia de securitate la incendiu, au continuat să organizeze evenimente la care au participat mai multe persoane decât erau autorizate.
O altă dispută în spaţiul public a fost în legătură cu posibilitatea acordării de către ISU a unui termen de intrare în legalitate.
Colonelul Emil Apostol ne explica şi acesta problemă:
„Legea nu specifică un termen de intrare în legalitate, nu a permis niciodată. Noi, de ani de zile, am avut corespondentă cu aceşti patroni de localuri. Nu ne-am apucat ieri, sau astăzi, să-i controlăm.
Noi avem lista cu toate aceste localuri, cine este autorizat şi cine nu, iar majoritatea sunt neautorizate. Am fi putut să mergem să punem sigiliul şi lacătul pe acestea din momentul în care s-a emis legea, pentru că funcţionau în ilegalitate.
Am luat în calcul că este o situaţie la nivel naţional, iar pentru intrarea în legalitate este o formă excepţională, pe construcţii deja existente, unde trebuie făcută o expertiza pentru securitatea la incendiu.
Aceasta expertiza poate fi realizată decât de Corpul experţilor pentru securitatea la incendiu, un organism independent de ISU. La nivel naţional, sunt undeva 30-40 de persoane care realizează aceste expertize.
După ce în 5 noiembrie s-a modificat legea, toată lumea şi-a dorit să intre în legalitate. Şi instituţia noastră a fost asaltată cu sute de solicitări pentru eliberarea de avize şi autorizaţii.
În momentul în care am constatat că s-a încheiat un contract de expertiză, nu am luat măsura de a închide şi sigila aceste obiective. Am făcut controale, le-am pus în vedere să intre în legalitate şi le-am cerut să nu desfăşoare activităţi cu public numeros până la certificare. Până obţii autorizaţia de securitate la incendiu, se poate funcţiona pe un nivel minim, până în 100 de persoane. Noi am închis exclusiv spaţiile care au organizat evenimente cu public numeros în spaţii ne certificate, ignorând acest avertisment pe care noi l-am dat.”
O altă ” şmecherie”, pe care o încearcă în această perioadă patronii de localuri, sunt „petrecerile private”. Revelionul este organizat în cerc restrâns, nu este declarat eveniment organizat public, cu un preţ de participare. Este mascat sub forma unei „petreceri private „.
” Patronii de localuri nu se pot prevala de faptul că organizează petreceri private. Aceste spaţii sunt certificate ca fiind destinate alimentaţiei publice. Nu poate fi folosit decât în condiţiile în care a fost declarat. Sunt spaţii publice, toate autorizaţiile le-au obţinut pentru acest obiect de activitate.”
Biserici versus restaurante, a fost un alt subiect intens discutat. Prin OG 52/2015 sunt specificate clar domeniul de activitate al obiectivelor care pot fi închise: comerţ, cultura şi turism:
” Bisericile nu constituie o problemă. Sunt mai multe aspecte. De exemplu, pentru localurile, cluburile şi alte spaţii cu public există o cifră de referinţă de 4 mp pentru o persoană. Nu orice obiectiv economic, social, cultural are nevoie de autorizaţie, acest lucru trebuie să se înţeleagă.
La cele de mici dimensiuni, este valabilă această regulă de 4 mp. Bisericile sunt din anul 1998 supuse autorizării, tot ceea ce a fost construit înainte nu intră sub incidenţa legii, deoarece aceasta nu este retroactivă. De asemenea, pentru biserici, prin lege, nu există o suprafaţă de referinţă.
La biserici sunt şi nişte avantaje: sunt pe acelaşi nivel, pe parter, în 90% din situaţii uşile de acces sunt suficient de mari. Există un act normativ care spune că o uşă de 2,10 m permite evacuarea a 4 fluxuri, un flux însemna 75 de persoane. Într-o biserică care are o uşă de 2 metri pot intra până la 300 de persoane. Mai există un avantaj, fluxul de evacuare este scurt. Adică, de la cel mai îndepărtat punct din biserica şi până la zona de evacuare nu este o distanţă foarte mare. ” mai spune colonelul Emil Apostol, comandantul ISU Giurgiu.
Post your comments