Dan Păsat, consilier al „primarului” comunei Bucşani: Dacă legea permite ca o persoană cu cazier să fie primar, nu văd de ce consilierul primarului nu poate avea cazier ?!

dan_pasat

 

Despre haosul ce domneşte de mai multe luni în administraţia locală din comuna Bucşani am evitat să ne pronunţăm. Era o luptă politică specific românească, cu mandate de consilieri anulate, viceprimar schimbat, trădări şi o Instituţie a Prefectului ce înţelege să-şi îndeplinească atribuţiile cu spatele la lege şi la cetăţeni şi cu faţa doar spre cei care i-au susţinut pentru a ajunge în aceste posturi. Nu este prima situaţie şi, cu siguranţă, nici ultima.
Moartea fostului primar al comunei Bucşani, Radu Pătraşescu, a transformat însă haosul în circ.
Ionel Chivuleţ, fost consilier PSD, căruia i se retrăsese sprijinul politic ş trebuia să-şi piardă mandatul, a devenit între timp viceprimar iar, din data de 4 mai 2020, preia atribuţiile funcţiei de primar.
De reţinut, nu devine primar al comunei Bucşani, ci doar preia atribuţiile postului rămas vacant prin decesul fostului primar Pătraşescu.
În cadrul şedinţei telefonice de consiliu local din data de 13 mai, Chivuleţ vine cu un proiect de hotărâre pentru suplimentarea organigramei primăriei cu un post de consilier personal al primarului.
Pe acest post este numit Dan Păsat, care a executat 3 ani de închisoare pentru mai multe infracţiuni.  Păsat intenţionează să candideze  independent pentru postul de primar al comunei Bucşani.
Pentru că tot vorbeam de circ, Păsat este plătit să-l consilieze pe banii cetăţenilor din Bucşani pe Chivuleţ, pe probleme juridice. Dan Păsat argumentează:” Domnul primar consideră că eu sunt cel mai bun consilier „! De gustibus non est disputandum.

Un consilier amabil şi un „primar” ce nu îşi doreşte să fie primar

Luni, 18 mai 2020, ora 13:00, primăria Bucşani. În faţa primăriei se află autoturismul noului consilier, semn că acesta se află la muncă.

IMG_9952
Ne îndreptam spre biroul primarului. Ciocănim la uşă, intrăm, aici se află doar proaspătul consilier, Dan Păsat. Primarul este puţin ieşit, dar revine. Aşteptăm. Nu durează mult, după aproximativ 15 minute apare şi cel care joacă perfect rolul de primar al comunei Bucşani.
” Ştiţi, eu nu mi-am dorit să fiu primar. Nu sunt pregătit pentru aşa ceva, nu îmi trebuie mie primăria. Eu sunt popular, de aceea sunt aici. Primar bun o să fie domnul Păsat „, îşi începe mărturisirea „sinceră” Chivuleţ.
Era evident din prima clipă că masculul Alfa este Dan Păsat, ” il „consigliere”, iar teoreticul şef doar se ” gudură” pe lângă el.
” Funcţia mea de consilier personal al primarului este una contractuală, nu sunt funcţionar public. Nu pot să semnez vreun document în primărie, doar îl consiliez juridic pe domnul primar. Am studii în domeniu!!! „ îşi începe Dan Păsat pledoaria.
La întrebarea directă despre anii de puşcărie şi lege, vine cu o explicaţie „trăsnet „: ” Eu consider că am fost condamnat politic. Nu văd care este problema să ocup postul de consilier. Dacă legea permite ca o persoană cu cazier să fie primar, nu văd de ce consilierul primarului nu poate avea cazier. Care este problema? „
Discuţia continuă pe prevederile din Codul Administrativ, prin care, conform 542 alin. (1) lit. “f”, cazierul încărcat nu-i permite domnului Păsat să ocupe această funcţie, Mai mult, tot conform Codului Administrativ, domnul Chivuleţ doar îndeplineşte atribuţiile primarului şi nu poate avea un consilier. Păsat rămâne pe gânduri, promite că o să se intereseze şi, dacă avem dreptate, o să demisionează imediat din funcţie.
La 20 de minute după ce am părăsit primăria, Dan Păsat revine telefonic:
” Am vorbit acum şi m-am interesat concret. Şi mi-a spus aşa (vorbim despre o instituţie de stat de unde am luat informaţia, nu de un avocat): atâta timp cât eu nu mai am interdicţie să ocup o funcţie publică, să fiu ales, ori să aleg, am voie să ocup şi această funcţie de consilier. „

Bănuim instituţia şi numele persoanei care îl sfătuieşte pe Dan Păsat. Consultanţa juridică este însă una eronată.
Pentru a scuti Prefectura Giurgiu de o muncă, prezentăm o explicaţie amănunţită, pe litera legii, oferită de către unul dintre cei mai renumiţi jurişti giurgiuveni:
” Domnul Păsat a fost angajat pe postul de consilier personal al primarului, în fine, cel care îndeplineşte atribuţiile de primar, în acest caz.
Conform art.538-541 din codul muncii, acesta face parte din personalul contractual al instituţie.
Însă, potrivit art.542 din Codul Administrativ, care descrie condiţiile generale pentru încheierea contractului individual de muncă, acesta nu putea fi angajat, deoarece, litera „f „. alin 1, din articolul menţionat anterior, prevede clar că nu pot face parte din aparatul contractual persoane care au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupţie. Este şi cazul domnului Păsat, condamnat în 2013 la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi corupţie”.
Acum, domnule Dan Păsat, ca jurist, că aveţi şi litera legii care nu va permite să ocupaţi postul de consilier, aşteptam, conform promisiunii făcute, demisia.

IMG_9958

De ce candidează Păsat la primăria Bucşani: Sunt nebun!

Din vorbă în vorbă, Păsat promite că o să-şi doneze salariul de consilier pentru persoanele nevoiaşe din Bucşani. Spune că a avut numeroase acţiuni umanitare în localitate, inclusiv prin distribuirea a sute de pachete cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi Paşte.
Spune, cităm: Vreau să fiu primar, pentru că sunt nebun! In această comună nu avem nimic, eu vreau sa demonstrez ca se poate „.
Fapte:

1. Dan Păsat devine în data de 13 mai consilier personal al celui care îndeplineşte atribuţiile de primar în comuna Bucşani
2. Dan Păsat are cazier ce nu-i permite să ocupe acest post în primărie
3. Ionel Chivuleţ nu este primar al comunei Bucşani, fapt pentru care nu putea legal să emită o decizie pentru numirea unui consilier personal.

PS1. Am solicitat un punct de vedere al Instituţiei Prefectului, autoritatea care ar trebui să se pronunţe asupra hotărârii consiliului local Bucşani. Prefectul Aneta Matei ne-a anunţat că nu cunoaşte problema, dar o se informeze. Aşteptăm un punt de vedere.

PS 2. La data de 31.12. 2019, Dan Păsat avea de plătit către bugetul local al primăriei Bucşani taxe şi impozite restante de 400 de milioane de lei.datorii pasat

 

Urmează: Despre scandalul celor 430 de ha de teren ce ar trebui să fie retrocedate pe raza comunei Bucşani pentru o punere în posesie la Grădinari, despre Dașoveanu Nicolae şi multe altele. În curând!


Publicat  :  mai 19, 2020

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare