Cred că a trecut mai bine de un an, de când am renunţat să consum mezeluri. Cuvintele manipulatoare, carmin, afumatul cancerigen, imaginile cu malaxoarele ce amestecă „E-uri ” şi-au făcut efectul.
Cu reticenţa, am răspuns invitaţiei de a vizita fabrica de producţia a celui mai important producător şi distribuitor din judeţul Giurgiu: ” Matis „.
Dragoş Niia, administratorul „Matis” este deschis la toate întrebările: ” Dacă vreţi să vedeţi de unde provin produsele noastre, o să vă invit să facem împreună un tur al fabricii. Totul este natural, de la carne, condimente, procesul de afumare. O să vedeţi o gospodărie ţărănească. La final, o să mergem într-unul din magazinele noastre şi o să vă invit să gustaţi din mezelurile produse aici.”
Fabrica „Matis ” de la 1 Decembrie, este una ultramodernă. Investiţia este de 3 milioane de euro. In vara anului 2016 a fost inaugurata extinderea fabricii pentru marirea capacitatea de productie, investitie de peste 1 milion de euro.
La intrare, primim halat, bonetă şi folie protectoare pentru încălţăminte: ” În halele noastre de producţie, sunt reguli mai stricte decât în spitale, pe secţiile de terapie intensivă „, ne spune directorul general, Cristian Stancu.
Vizităm prima dată secţia de mezeluri. În procesul de producţie tocmai se găsea prepararea celebrului parizer cu ardei. Surpriză, în loc de malaxoarele cu „E-uri „, vedem cum este cântărită şi tocată carne macră. Se adăugă condimentele şi legume, proaspete, atunci tăiate: ” Nu spun că nu sunt şi fabrici de mezeluri care folosesc tot felul de porcării, noi am mers pe reţetele ţărăneşti, tradiţionale. La orice produs, compoziţia este: 80% carne, restul grăsime, apă şi condimente „, ne explică Cristian Stancu ” secretul ” produselor „Matis „.
Dacă tot a venit vorba despre condimente, îl rugăm să ne explice de ce produsele „Matis” au un gust aparte: ” Noi avem o fabrică proprie ” Vladis Logistic” în care pregătim condimentele, preparate de inginerii nostri tehnologi. De multe ori, la un produs condimentele sunt mai scumpe decât carnea. Dacă este nevoie de usturoi, noi folosim usturoi, îl puteţi vedea în acei saci, nu alte arome. Piperul este chiar piper, boiaua este boia, iar exemplele pot continua. Totuşi, cel mai bun condiment rămâne carnea. Să mergem să vedeţi cum se prepară ciolanul afumat şi şunca”, este îndemnul lui Cristian Stancu.
Cât de simplu, îmi lăsa impresia că suntem într-o gospodărie ţărănească, undeva în Ardeal, nu într-o fabrică care a costat 3 milioane de euro. Măcelarii tranşează ciolanul şi-l pregătesc pentru afumat.
Feliile de şuncă sunt acoperite cu sare şi lăsate aşa o lună de zile: „Cred că vă aşteptaţi la tot felul de potenţiatori de arome? Nimic, produsele, aşa cum le vedeţi, merg de aici direct în celulele de afumat. Aici avem carcasele de animale, sunt tranşate şi pregătite pentru afumătoare”.
În celulele pentru afumat, produsele „Matis ” îşi aşteaptă ambalarea. Afumatul se face doar folosind lemn de esenţă tare, fag. Nimic nu este chimic, artificial.
Într-una dintre secţii vedem cunoscuţii mici de porc şi vită, „Matis”: ” Reţetă de la mici să ştiţi că nu o dezvălui” ne spune zâmbind Cristian Stancu.” Folosim carne şi condimente naturale (usturoi, piper, cimbru, boia). Micii sunt printre cele mai vândute produse ale noastre. Vara, vindem peste 1500 kg pe zi. Şi toba pe care noi o producem este foarte căutată. Nu există diferenţe mari dintre vânzările pe care le avem în sezonul rece şi vara. Mai este un avantaj pe care noi îl avem faţă de ceilalţi producători. Folosim membrană naturală, de porc şi oaie. Cârnaţii de la „Matis”, produsele noastre în general, nu cunosc plasticul.”
Turul nostru se încheie în secţia de etichetare, de unde produsele sunt luate şi livrate către magazine. Firma are un parc auto propriu, cu 12 maşini frigorifice. Aşa cum am promis, mergem în magazinul unde ne aşteaptă Dragos Niia, administratorul „Matis”:
” O felie de parizer, din cel cu ardei, pentru degustare”. Gustăm, excelent. Nu există nimic artificial, doar carne, ardei şi condimente.
După această experienţă, mi-am schimbat total concepţia despre mezeluri. Cu un mic amendament: să fie de la ” Matis”!
„Matis” are o gamă diversificată de produse: afumături, salamuri, semipreparate, mezeluri crud-uscate, produse fierte şi specialităţi. De asemenea, vinde carcasa proaspătă de porc, vită, oaie pui. Firma cu o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, cu 40 de centre de distribuţie, din care 30, doar în judeţul Giurgiu. Magazinele „Matis” din municipiul Giurgiu sunt situate în „Piaţa centrală” şi pe sos. Tineretului.
Produsele ” Matis ” mai pot fi găsite în magazinele proprii din Bucureşti, Ilfov, şi Teleorman, dar şi în Spania, Italia, Luxemburg, Cipru, Grecia, Anglia şi Bulgaria.
In 2017, societatea preconizează o extindere a reţelei proprii de magazine cu un număr de 10, situate pe raza judeţului Giurgiu.
Post your comments