În luna mai 2013, reprezentanţii Ministerului Mediului şi Uniunii Europene au venit la Giurgiu pentru a începe procedurile pentru faza a doua a programului de modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare în judeţul Giurgiu.
Era vorba despre un proiect de aproximativ 110 milioane de euro, ce urma să fie implementat prin Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), perioada de finanțare 2014-2020.
Apa Service SA era primul operator regional din ţara care a început aceste demersuri, cu speranţa că o să obţină prima finanţare din partea Uniunii Europene.
Disputele interminabile dintre consiliile locale, ADI, Apa Service şi neconformarea la condiţiile din contractul de finanţare au blocat toate demersurile.
Mai mult, noua conducere de la Apa Service SA nu reuşeşte timp de 5 ani să finalizeze semnarea contractului cel mai important în promovarea aplicaţiei de la Bruxelles.
În luna mai, 2008, Apa Service SA a fost primul operator a cărei aplicaţie a fost acceptată. Astăzi, disputele se poartă în instanţă, iar banii sunt tot mai departe de noi.
Prin ratarea noului program european de finanţare pentru apă şi canalizare, oraşul Giurgiu are pierderi consistente. Nu mai sunt fonduri pentru dezvoltarea reţelei din zona de Nord (strada Prieteniei, sos. Bucureşti, zona Dunăreana), alte reabilitări şi echipamente noi în coloanele de apă.
Ce pierde judeţul Giurgiu?
Reţele de apă şi canalizare, staţii de pompare şi de epurare în 29 de comune, investiţii de 110 milioane de euro.
Toate acestea ar fi putut fi dezvoltate dacă legea ar fi fost aplicată şi nu contestată.
În acest moment, Apa Service SA, operatorul regional pentru judeţul Giurgiu, nu este în postura de a semna un contract de o asemenea anvergură, deoarece nu a reuşit, ori nu a vrut, să respecte condiţiile din angajamentele luate faţă de UE.
‘”Chiar dacă terminăm licitaţiile şi trimitem documentele, Bruxelles-ul cu siguranţă le respinge.
Niciun operator regional din ţară nu se află în situaţia noastră. Alţi operatori mai au probleme de proiectare, nu de documentaţie şi hotărâri de consiliul local.
99 % acest proiect, esenţial pentru judeţul Giurgiu, este compromis. Şansele mai sunt de 1% „, ne spune un specialist, foarte bun cunoscător al fenomenului.
Probleme foarte mari sunt legate de hotărârile Consiliului Local Giurgiu şi de modul în care funcţionează Consiliul de Administraţie de la Apa Service SA, care nu îndeplineşte în acest moment condiţiile esenţiale pentru a fi operator regional.
Toate acestea, în materialul următor!
Post your comments