În anul 2009 sute de primării din toată ţara au fost prinse în meandrele unei afaceri păguboase, băgate „pe gât” de nişte lideri politici PDL-isti. Cu o recomandare politică, firma Kyo Inc SRL din Satu Mare a ajuns să încheie contracte pe bandă rulantă cu zeci, sute de instituţii publice din ţară pentru realizare de site-uri şi administrare de domenii. Era obligatorie transparenţa decizională inclusiv pe internet.
Bucuroşi că intră în „spaţiul virtual” şi că respectă legea, aleşii au semnat „ca primarul”, fără să vadă că aceste contracte includeau penalităţi record de 1% pe zi. Astfel s-a ajuns la situaţii aberante, în care, pentru o factură de 7.000 de lei, plătită cu circa o lună întârziere, primăriilor li s-a cerut 100.000 de lei vechi!
Sunt şi câteva primării din judeţul Giurgiu ce au căzut în această capcană. Site-urile de prezentare ale primăriilor Bucşani, Gostinu, Vânătorii Mici, Stăneşti sunt câteva exemple de „ţepe” primite de la firma din Satul Mare.
Sunt realizate în anul 2011, pe foarte mulţi bani, iar ultima actualizare este din anul 2012.
Sunt identice, fără informaţiile necesare, doar o altă metodă de a duce banii publici către partidele politice.
Firma, SC KYO INC SRL Satu Mare îi avea că asociaţi pe Sergiu Babasan şi Răzvan Micul, politicieni afiliaţi cu PDL-ul ce au pus la punct o înşelătorie la nivelul întregii ţări de fraudare a banului public.
Într-un articol apărut în Ziarul de Cluj sub titlul “Operaţiunea Programul de eficienţă fiscală şi disciplină bugetară/Un ţepar sătmărean şi-a bătut joc cu un SRL de 9 primari de comune clujene”, sătmăreanul Răzvan Micul este acuzat că a ţepuit mai multe primării din judeţul Cluj, prezentându-se drept” agent guvernamental”.
Potrivit investigaţiei realizate de reporterii Ziar de Cluj, Răzvan Micul a înfiinţat SC Programul de eficienţă fiscală şi disciplină bugetară SRL Bucureşti, reuşind să păcălească mai mulţi primari să semneze contracte cu firma sa prin care aceştia se obligau să-i dea bazele de date cu toţi cetăţenii din comunele respective care înregistrau debite pentru ca să posteze aceste informaţii pe aplicaţia intitulată Somaţie.ro. Jurnaliştii clujeni susţin că escrocheria era foarte bine pusă la punct.
Micul se prezentă ca agent guvernamental venit în control la Primărie, iar pentru a nu da amenzi îi obliga pe primari să semneze contracte cu firma să. Apoi, firma lui Micul trebuia să trimită înştiinţări de plată datornicilor, încasând 5 euro pentru fiecare somaţie trimisă, bani care trebuiau plătiţi de primării SRL-ului cu nume pompos.
Claudiu Cimpoeru, Cristina Rotaru
Post your comments