Un incident între autorităţi locale din comuna Prundu şi poliţişti din cadrul Poliţiei Rutiere a avut loc sâmbăta 18 iunie, chiar în seara ce preceda manifestările dedicate Zilei Comunei Prundu. Mai multe echipaje de poliţie, jandarmi, mascaţi au luat cu asalt comuna.
După mai multe zile, IJP Giurgiu a emis un comunicat de presă, în care încearcă să explice ce s-a întâmplat în acea seară. Nu spune absolut nimic comunicatul poliţiei, astfel că puteţi sări peste el fără nicio problemă, dar dacă vreţi să vă amuzaţi, îl puteţi citi.
” La data de 18 iunie a.c., polițiștii Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. Giurgiu au desfășurat acțiuni pe raza întregului județ pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, reducerea riscului rutier și asigurarea unui climat de siguranță rutieră pe drumurile publice, în contextul minivacanței de Rusalii.
Astfel, în cadrul activităților specifice desfășurate pe raza comunei Prundu, județul Giurgiu, polițiștii rutieri au identificat pe strada Linia Mare, din localitate, mai multe mese cu umbrele, scaune, bănci precum și o scenă, amplasate pe o lungime de circa 50 – 60 metri, pe toată lățimea parții carosabile, de natură a împiedica libera circulație pe drumul public.
Având în vedere aspectele constatate și faptul că respectivele bunuri erau amplasate pe drumul public fără avizele legale, în cauză a fost întocmit un dosar penal în care polițiștii desfășoară cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de așezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulația pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranța circulației ori se aduce atingere dreptului la libera circulație a celorlalți participanți la trafic.
La aceeași dată, în jurul orei 21.30, cu ocazia cercetărilor pe care polițiștii le efectuau cu privire la comiterea infracțiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice, a fost depistat un bărbat de 48 ani, din comuna Prundu, județul Giurgiu, care a condus un autoturism marca Dacia pe drumul public, emanând halenă alcoolică și care s-a sustras de la testarea cu aparatul alcooltest și de la recoltarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Față de persoana depistată polițiștii au întocmit un dosar penal în care efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cu ocazia activităților desfășurate polițiștii au mai întocmit un dosar penal în care efectuează cercetări față de un bărbat de 49 ani, din comuna Prundu, județul Giurgiu, sub aspectul infracțiunii de obstrucționarea justiției, respectiv împiedicarea, fără drept, a organului de urmărire să efectueze, în condițiile legii, un act procedural, care a blocat cu ajutorul unui autoturism echipajul de poliție și a împiedicat desfășurarea activităților și actelor procedurale.”
Acum să trecem la traducere şi, pe baza fotografiilor realizate la faţa locului şi a declaraţiilor celor implicaţi, să înţelegem ce s-a întâmplat în seara zilei de 18 iunie.
Bărbatul de 48 de ani, din comunicatul poliţiei, este viceprimarul Gigi Cristescu, autoturismul Dacia, pe care o conducea, este maşina primăriei. Acesta ne povesteşte cum a ajuns de sub duş, în duba poliţiei:
„Sâmbăta seară eram acasă. Tocmai am ieşit de la duş. La 9:30 (pentru confirmare ne arată telefonul mobil) am primit un telefon de pe un număr necunoscut. S-a prezentat X, de la Serviciul Poliţiei Rutiere şi mă roagă să merg până în centrul comunei, pentru a lămuri unele aspecte legate de sărbătoarea de a doua zi. I-am spus că ajung în 10 minute, doar să mă îmbrac. Maşina am parcat-o la aproximativ 50 de metri de locul unde se aflau poliţiştii, acolo am găsit un loc liber.
M-am prezentat, s-au prezentat şi mi-au solicitat actele pe baza cărora am oprit circulaţia pentru a organiza ziua comunei. Le-am spus că avem toate documentele necesare, că am anunţat poliţia, ISU, există o decizie a conducerii primăriei, drumul fiind unul comunal, suntem în legalitate. Mi-au cerut hârtiile. Le-am spus că la acea oră primăria este închisă, nu am cheile de la sediu şi oricum nu este legal să scot documente din primărie de capul meu. Le-am specificat faptul că, în prima zi lucrătoare, le punem la dispoziţie toate avizele şi autorizaţiile pe care le solicită.
Din senin, şeful de echipaj îmi spune: ‘Bine, atunci vă rog să suflaţi în fiolă, credem că aţi consumat băuturi alcoolice la volan.’
Am zâmbit, maşina era la 50 de metri. I-am răspuns că nu am de ce să suflu în fiolă, deoarece nu sunt în trafic, dar, dacă îi face plăcere, merg la spital pentru recoltarea de probe de sânge.
M-au săltat şi dus în duba poliţiei”.
Bărbatul, de 49 de ani, acuzat de către poliţie de ” obstrucționarea justiției, respectiv împiedicarea, fără drept, a organului de urmărire să efectueze, în condițiile legii, un act procedural „, se numeşte Nicuşor Neamţu. Era responsabil cu realizarea instalaţiei electrice pentru spectacolul de a doua zi. Când au venit poliţiştii, tocmai verifica ultimele branşamente electrice:
” Mi-am petrecut o noapte din viaţă în sediul poliţiei, fără să ştiu de ce. M-au luat, am înţeles eu, să declar ce am văzut că s-ar fi petrecut între poliţişti şi viceprimar. Un fel de martor. Ei îmi spuneau să declar tot ce am văzut, eu le răspundem că nu am văzut nimic, deoarece eu eram cu munca mea. Spre dimineaţă, m-au adus acasă”.
Şi pentru ca ” spectacolul” să fie complet, o parte dintre cetăţenii din comună s-au revoltat faţă de abuzurile poliţiştilor. Au fost chemaţi jandarmii şi mascaţii. Situaţia a fost calmată de intervenţia primarului Cătălin Corbea.
Ceea ce nu se spune în comunicatul poliţiei este faptul că, în miez de noapte, echipajul de poliţie a cerut o platformă de la firma Lucmar, pentru a „sechestra” maşina primăriei Prundu. Aceasta a fost urcata pe platformă şi transportată în curtea IJP Giurgiu, pentru recoltarea de amprente şi urme de ADN.
” Dacă m-ar fi întrebat, ar fi scutit contribuabilul de o cheltuială inutilă. Această maşină, de când a fost cumpărată, a fost condusă doar de către viceprimar. Vor găsi în interior doar amprentele şi urmele lui de ADN.
Oricum o să le facem o plângere penală poliţiştilor. Nu pot ridica o maşină de instituţie, doar că vor să facă o demonstraţie de forţa „, completează primarul Cătălin Corbea.
Post your comments