Cristina Elena Dinu, deputat PSD de Giurgiu: „Inițiativa pentru Sănătatea Femeii” – O platformă de generare de idei pentru îmbunătăţirea sănătăţii femeii

Elena Dinu-1„Sănătatea femeii, abordări şi propuneri de politică publică” a fost tema mesei rotunde la care am participat, astăzi, în calitate de speaker, alături de reprezentanţi ai Parlamentului României, ai Administrației Prezidențiale, ai autorităților administrației publice centrale și locale, ai mediului politic, de business, societate civilă, media și experți independenți.Sanatatea femeii
Acesta a fost evenimentul de lansare a „ Iniţiativei pentru Sănătatea Femeii” – o platformă de generare de idei pentru îmbunătăţirea sănătăţii femeii.
Din păcate, în ceea ce priveşte starea de sănătate a femeilor din România, cifrele nu arată aşa cum ne-am dori.
România ocupă primul loc în Europa la incidenţa cancerului de col uterin, 9 femei fiind diagnosticate zilnic, iar majoritatea cancerelor la nivelul sistemului reproducător feminin sunt diagnosticate în faze avansate.
La fiecare trei ore, o româncă moare din cauza cancerului de sân şi, în fiecare zi, trei românce mor de cancer ovarian, iar şase din cauza cancerului de col uterin.
Teoretic, în fiecare zi există riscul de a pierde o femeie importantă din viaţa noastră din cauza acestor boli, pentru că statistica ne arată că oricine poate fi victimă.
Anul trecut, am pus bazele sistemului de rambursare a vaccinurilor, printre acestea fiind si vaccinul anti-HPV, cu ajutorul căruia putem ţine sub control(dacă nu chiar putem elimina) cancerele de col uterin.
Din decembrie, cel mai probabil, acest vaccin va fi disponibil in farmacii şi pentru fetele şi femeile cu vârsta intre 19 si 45 de ani care vor dori să se vaccineze, compensat într-un procent de 50%, adică la jumătate de preţ.
Creste astfel, accesul la acest important mijloc de prevenţie, pentru toate femeile care doresc să se vaccineze.
De la acest moment, însă, consider că doar campaniile susţinute de educare şi informare pot fi soluţia la problema noastră.
Mijloace de prevenţie avem, programe de screening există, dar avem un blocaj în a ne folosi de toate aceste pârghii.
E timpul să ne amintim care ne sunt cu adevărat priorităţile, să ne dăm seama că aceste boli aleg la întâmplare şi că nimic în afară de noi nu ne poate proteja!
Am lucrat şi voi continua să lucrez la orice act normativ prin care pot contribui la îmbunătăţirea sănătăţii şi creşterea calităţii vieţii femeilor din România și în acest sens, sunt deschisă oricărei sugestii venite de la organizaţiile de pacienţi sau de la profesioniştii din domeniu!
Împreună suntem parte din soluţie!


Publicat  :  noiembrie 23, 2023

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare