Creştinii îi sărbătoresc mâine pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Petru si Pavel

Marţi, 29 iunie, Biserica îi prăznuieşte pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Ziua de 29 iunie, în care se sărbătoresc Sfinții Apostoli Petru și Pavel marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului. Cei doi apostoli sunt sărbătoriţi împreuna pentru că au murit în aceeași zi, în anul 67, în timpul prigoanei creştine declanşată de împăratul roman Nero.
Sfântul Apostol Petru, fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatră). După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină pescar de oameni. Mărturisește în numele apostolilor dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapădă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit. După Înălțarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor și aleg că apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predică Sfântului Apostol Petru, se botează trei mii de persoane. Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon și în ultima parte a vieții, la Roma. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.
În tradiţia populară, sărbătoarea este cunoscută drept „Sânpetru de vară “, iar în această zi se aduc la biserică şi se împart săracilor mere, colivă, colaci şi miere în faguri. Tot în această zi, la miezul nopţii, se spune că se deschid cerurile şi se poate vedea cum Sfântul Petru este aşezat de-a dreapta Tatălui. Potrivit tradiţiei populare, licuricii care se văd în această noapte sunt de fapt scânteile care ies când Sfântul Petru pocneşte din bici. Tot azi se poartă busuioc, pelin şi usturoi pentru a fi ferit de rele, cei care se supără azi vor fi pedepsiţi cu tunete şi fulgere, iar cei care vor să scape de pistrui trebuie să se spele la miezul nopţii pe faţă cu apă curată. Se spune că dacă tună azi, nucii nu vor avea rod.


Publicat  :  iunie 28, 2021

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare