Comuna Toporu: Cea mai izolată localitate din judeţul Giurgiu, 128 de persoane riscă să-şi piardă locurile de muncă!

1

Aflată la limita dintre judeţele Giurgiu şi Teleorman, comuna Toporu a fost întotdeauna defavorizată de situaţia reţelei rutiere.
Teoretic, comuna Toporu ar trebui să fie legată de Giurgiu prin DJ 503, care asigură legătura între Giurgiu şi Drăgăneşti – Vlaşca, judeţ Teleorman. Din DJ 503( Giurgiu – Bălanu – Ghizdaru – Toporu) se desprinde DJ 506 A, care străbate localitatea şi merge apoi spre Răsmireşti, Siliştea, Găvăneşti.

O altă rută, mult ocolitoare, este pe DJ 503 Toporu- Satu Nou, continuată pe DC 24 spre Răsuceni.
În luna noiembrie cele două drumuri principale, DJ 503 şi DJ 506 A, au fost închise, acestea fiind impracticabile.
Pentru cei care se încumetă, singura intrare şi ieşire în comuna Toporu se poate face prin DJ 503 Toporu- Satu Nou şi acest drum fiind plin de gropi şi denivelări:5
” Poate în timpul ciumei din secolele trecute sa mai întâmplat ca accesul către această localitate să fie închis. Oamenii din comună au foarte mult de suferit, sunt în pericol să-şi piardă locurile de muncă, deoarece firmele de transport refuză să mai circule pe aceste drumuri „, ne spune Constantin Ionescu, primarul comunei Toporu.
2În cei şase ani de mandat, echipa Constantin Ionescu – primar, Valeriu Dobrică-viceprimar, au făcut adevărate minuni pentru infrastructura din această localitate. Locuitorii din comuna Toporu au în prezent alimentare cu apă potabilă, 26 de km de reţea de drumuri comunale asfaltate (aproape toată comuna), iar până în luna mai va fi finalizat şi proiectul de canalizare. În paralel, se construieşte o şcoală nouă, dotată cu o modernă sală de sport:3
” Dacă nu ar fi această problemă a drumurilor, am putea spune că avem o comună că o floare. Ce a depins de noi, administraţia locală, am făcut. Am mers la câteva firme mari din Bucureşti şi le-am convins să angajeze oameni de la noi din localitate. Sunt 128 de persoane care lucrează în acest moment la aceste societăţi comerciale. În majoritatea cazurilor sunt persoane care trăiau din ajutorul social. În acest moment, pe Legea 416 mai avem doar 15 persoane, care au probleme grave de sănătate.
Faptul că au un loc de muncă s-a văzut imediat şi în bunăstarea familiilor. Au început să-şi renoveze locuinţele, să-şi cumpere autoturisme, să-şi plătească taxele şi impozitele locale.
Acum aceşti oameni sunt în pericol să-i piardă locul de muncă.
Firmele de transport au venit şi ne-au spus că ele nu mai vin la Toporu, că nu au pe unde. Noi nu înţelegem de ce se întârzie cu începerea lucrărilor. Dacă ar fi realizat DJ 503 în 15 minute ajungem la Giurgiu.Pe 506 A, din cei 10 km, mai sunt de asfaltat 4 km, deoarece cei de la Teleorman au realizat partea lor de drum. Noi, am rămas izolaţi ” ne-a mai declarat Constantin Ionescu, primarul comunei Toporu.marian-Mina
Marian Mina, preşedintele Consiliului Judeţean, spune că cele două drumuri sunt prinse în programul de modernizare , dar legislaţia greoaie din domeniul licitaţiilor a întârziat începerea lucrărilor:

” Domnul primar este îndreptăţit să fie nemulţumit de starea acestor drumuri, deoarece de mai bine de 15 ani nimeni nu a lucrat pe acestea.
Ştiind foarte bine care este situaţia, executivul Consiliului Judeţean a depus toate eforturile pentru identificarea unor soluţii pentru asfaltarea lor. Din nefericire, legislaţia şi procedurile cu licitaţiile au întârziat foarte mult începerea lucrărilor.
Este un proiect finanţat prin PNDL pentru asfaltarea DJ 506 A, urmează ca săptămâna viitoare viitoare să fie urcat pe SEAP.Toate procedurile cu licitaţia durează 5-6 luni, astfel, cu toată bunăvoinţa noastră, lucrările nu pot începe mai devreme de acest termen.
DJ 503 va fi asfaltat printr-un proiect câştigat de către Consiliul judeţean, cu finanţare europeană. Şi aici, tot din cauza legislaţiei, s-a întârziat nepermis de mult începerea lucrărilor. La începutul acestei săptămâni a fost la mine directorul de la ADR Sud Muntenia care mi-a spus că trebuie reevaluate ofertele. Mi-a promis că până la 31 martie 2019 semnăm contractul de finanţare şi urcăm proiectul pe SEAP. Şi în acest caz nu putem începe mai devreme de 5-6 luni să lucrăm efectiv. Aceasta este legislaţia, nu avem ce face. Ce putem face noi pe termen scurt este să plombăm porţiunea  dintre Toporu şi DC 24 (Răsuceni- Satu Nou). Am discutat deja cu cei de la Direcţia de Transport şi în cel mai scurt timp vor începe aceste lucrări.” ne-a declarat Marian Mina, preşedintele Consiliului Judeţean.


Publicat  :  februarie 28, 2019

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare