CET, SCUT, GPL, Cepraga- Stop Joc!

foto (2)

„Eu le-am spus, dacă votaţi luni trecea aşa, ca un proiect nebăgat în seamă. Nu-şi dădeau seama oamenii care este efortul municipalităţii de a asigura surse de bani ca să pornească CET-ul. În două zile au creat o psihoză în oraş, ne lăsa fără căldură. Cine? X, Y, Z”
Este declaraţia halucinantă a primarului Nicolae Barbu, făcută în conferinţă de presă de miercuri, 4 noiembrie, în legătură cu decizia consilierilor locali care au aprobat contractarea unui împrumut pentru plata subvenţiei aferente anului 2015-2016 pentru abonaţii GPL Giurgiu. Şi are perfectă dreptate. După ce în şedinţa extraordinară de luni, unii dintre consilieri au refuzat această propunere de hotărâre de consiliu local, peste doar două zile, aceiaşi consilieri au avut o altă opinie. Dumnezeu să-i mai înţeleagă, sau poate liderii lor de partid şi interesele electorale ale acestora.
Prin decizia de ieri a aleşilor locali, fiecare giurgiuvean urmează să plătească aproximativ un milion de lei pentru încălzirea centralizată de la CET de care beneficiază 5 mii de locuinţe.
Primarul Nicolae Barbu spune că era o obligaţie a primăriei, să plătească către GPL aceşti bani. Greşit, nu era o obligaţie, ci o decizie asumată de către executiv, fără ca giurgiuvenii să fie întrebaţi dacă sunt de acord cu acest lucru.
În urma unor negocieri între conducerea primăriei şi Global Energy Production, operatorul autorizat de furnizare a energiei termice în municipiul Giurgiu, a fost stabilit un preţ de facturare către populaţie de 399 pe gigacalorie. Primăria se angajează să subvenţioneze jumătate din acest preţ, astfel ca giurgiuvenii, racordaţi încă la sistemul centralizat, vor plăti doar 199,62 lei.
A nu se face confuzie cu ajutorul de încălzire pe care guvernul îl acorda familiilor defavorizate. Este cu totul altceva.De acesta beneficiază punctual o anumită categorie socială.
Sunt foarte puţine primarii în ţara care mai oferă un ajutor atât de generos, pentru că este absurd.
În Giurgiu sunt 18 mii de gospodarii, de încălzire centralizată beneficiază doar 5 mii dintre acestea.
Restul, de 13 mii, îşi încălzesc locuinţele cu gaze, lemne sau energie electrică, sau nu le încălzesc deloc.
De ce trebuie să plătească aceşti giurgiuveni pentru un sistem centralizat, de ce trebuie să subvenţioneze o firmă GPL care este nerentabila?
La anul ce facem? Un alt împrumut pentru Cepraga?


Publicat  :  noiembrie 5, 2015

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare