Ce au în comun Dan Voiculescu și „Jihadul”?

Institutul de Cercetări și Inginerie Tehnologică pentru Irigații și Drenaje (ICITID) Băneasa

De mai multe zile presa centrală vorbește despre cele 2.600 de ha de teren agricol pe care Agro Seed Muntenia SRL, fima în spatele căreia se presupune că s-ar afla Dan Voiculescu, le-a arendat prin ADS, de la Institutul de Cercetări și Inginerie Tehnologică pentru Irigații și Drenaje (ICITID) Băneasa .
Sunt multe aspecte legate de detaliile tranzacției, aspecte în care nu aș vrea să intru.

Sunt însă și altele despre care presa centrală nu a vorbit. Să spunem, Dan Voiculescu, prin cele 2.600 de ha, este un mic copil în afacerile care s-au facut în ultimii ani cu terenurile din Lunca Dunării. Numai în zona noastră, până la Oltenița, în ceea ce la geografie am învățat că este Câmpia Burnazului, sunt 30 de mii de hectare de tren agricol de cea mai bună calitate,cernoziom de categoria 4 si 5. Doar 5 mii de ha sunt în posesia a diferite persoane, printre care, Dan Voiculescu, primarul de la Prundu Cătălin Corbea sau diferiți mici propietari.

Restul de 25 de mii de ha sunt deținute compact de o singură firmă: Maria Trading, administrată de un cetățean libanez, „Jihadul” cum îi spun localnicii, de fapt El Khalil Jihad, cel mai mare propietar de terenuri agricole din România. El, sau rude ale acestuia, dețin prin numeroase firme zeci de mii de ha de pământ în mai multe comune din județul Giurgiu.

Un individ sprijinit de către Adrian Năstase și preluat apoi de Traian Băsescu. De fapt, toată lumea spune că în spatele acestuia se aflau serviciile, Jihadul fiind o simplă interfață.

Revenind la ideea de unde am plecat, în tot acest scandal a intrat „fraierul” de serviciu, Dan Voiculescu, despre ceilalți propietari nu a vorbit nimeni nimic.
Cine cunoaște situația financiară și logistiocă a ICITID Băneasa, privește lucrurile cu alți ochi. De-a lungul anilor, aceste terenuri au fost administrate și de alte firme, care fie nu și-au plătit redevența către stat, fie au distrus patrimoniul moștenit.

Odată cu preluarea contractului de arendă de către Agro Seed Muntenia SRL au fost create peste 40 de locuri de muncă pentru locuitorii din Băneasa, a fost dezvoltată stația de sortare, sistemul de irigații a fost îmbunătățit, iar firma are toate taxele și impozitele plătite la zi, atat către bugetul local cât și către ADS.

Dacă se face o comparație între ceea ce a păstrat statul din fostul institut și ce este în administrare privată, se va observa o diferență ca de la cer la pământ.


Publicat  :  iulie 8, 2014

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare