A cazut CET-ul!

cet

Încă din perioada de înainte de revoluţie, pe când giurgiuvenii încălzeau sticle cu apă pentru a mai aburi puţin patul, s-au obişnuit cu frigul din locuinţe.”A căzut iarăşi CET-ul”, era ştirea zilei pe toată perioada iernii.
Sunt aproape 20 de ani de când am intrat în presa şi tot de atunci îmi este familiară figura unui tip subţire, cu mustaţă, alunecos şi evaziv, dar gata să servească prin toate mijloacele pe cei care îl plătesc: Sorin Cepraga, cel care este responsabil de căldura din municipiul Giurgiu de zeci de ani.

Fie că a fost CET, SCUT şi acum Global Energy, societăţile conduse de către Sorin Cepraga au avut mereu probleme financiare, iar giurgiuvenii probleme cu căldură din locuinţe. Ba, că instalaţiile erau depăşite, cărbunele venea mereu prea târziu şi era de proastă calitate, abonaţii nu-şi plăteau facturile, reţeaua de distribuire era supra dimensionata, pierderile în sistem erau de peste 30%, nu avea şi nu are niciodată bani pentru a cumpăra gazul necesar, cel care coordonează sistemul centralizat de încălzire din Giurgiu a găsit mereu pretexte pentru a deschide portofelul municipalităţii şi al cetăţenilor din Giurgiu.

De fapt în toţi aceşti ultimii ani, fostul CET, a fost şi este o bancă… pe invers: ia bani fără dobânda şi vinde în profit.
Şi în acest an situaţia nu este deloc schimbată, cu tot spectacolul care se repetă an de an: „Reziliem contractul, avem şi alte alternative, dacă nu scad preţul la anul mai vorbim”, pe bune?

Recent într-o şedinţă a consiliului local primarul Nicolae Barbu a justificat ca giurgiuvenii nu au căldura în locuinţe prin faptul că la CET este un mecanism complex, care nu poate fi pus în funcţiune după o zi pe alta. Cu toate că, doar cu o săptămână înainte afirmase că societatea nu avea bani pentru a cumpăra gazul natural: „Ca în fiecare an, în această perioadă serviciul de furnizare a energiei termice are sincope în asigurarea cu materii prime pentru încălzire. Chiar dacă în municipiu am trecut de la încălzirea pe cărbune şi păcură la cea pe gaze naturale, acestea trebuie plătite anticipat, iar Guvernul ne-a înţeles şi în acest an ca şi în iarna trecută şi ne-a alocat suma de 47 de miliarde de lei vechi. Practic, aceasta este o gură de oxigen de la Guvern pentru încălzirea oraşului”

Se tot spune că în acest an, populaţia va plăti mai puţin pe gigacalorie. Corect, însă Global Energy va încasa aceeaşi sumă de bani, scăderea venind din creşterea subvenţiei, deci tot din buzunarul nostru. GEP-UL cumpără gazele naturale din banii noştri, plătiţi în avans, deci un preţ mai bun şi-l vinde la acelaşi preţ. Nu suportă nimic şi nu riscă nimic. O afacere pe care oricine şi-ar dori-o, să achiziţioneze marfa chiar cu banii cumpărătorului, în avans plătită.

A auzit cineva de o investiţie făcută de către cei de la Global Energy? De unde, fac profit şi din demolarea clădirilor din fostul CET.
De fapt cine sunt patronii din umbră la Global Energy: Aceştia sunt controversatul afacerist şi fost ofiţer GRU, Boris Golovin şi Horia Constantin Bejan, fost director de relaţii internaţionale în Ministerul Industriilor.

Boris Golovin, actualmente om cu multiple afaceri în România, Republica Moldova şi Germania şi la fel de multe legături cu oameni politici de vârf de pe ambele maluri ale Prutului, Boris Golovin s-a născut în oraşul Soroca din Republica Moldova şi şi-a început cariera ca ofiţer al trupelor speciale din cadrul GRU (Serviciul Secret al Armatei Rusiei). Potrivit ziarului Curentul, Golovin a fost omul de legătură şi ghidul la Moscova al fostului candidat la preşedinţia României, Mircea Geoană. În scandalul iscat de vizită semi-secretă a lui Geoană la Moscova au mai fost amestecaţi Cosmin Guşă (vecin cu Golovin) şi Viorel Hrebenciuc, partner de afaceri cu omul de afaceri basarabean, potrivit ziarului Curentul, care în 2009 a publicat un larg material dedicat afaceristului Boris Golovin.

Reprezentantul intereselor capitalului rusesc

Presa de la Bucureşti a scris de-a lungul timpului despre misteriosul Golovin. El ar fi omul din România al miliardarilor Igor Ziuzin şi Oleg Deripaska. Ultimul este interesat de aluminiul românesc şi de industria auto, iar Ziuzin a preluat COS Târgovişte şi Industria Sârmei SĂ. În România, Deripaska a preluat combinatul Alor din Oradea prin Dilcor Internaţional, un off-shore din Insulele Virgine. Din păcate, singurul producător de alumină tubulară din Europa a fost închis. Deripaska mai deţine în Rusia producătorul de autoturisme GAZ, fabrica de avioane Aviacor, Ingosstrakh – companie de asigurări şi grupul RusPromAuto (autobuze), grup implicat în România într-o afacere derulată prin fosta întreprindere de stat UCM Reşiţa. În business mai sunt implicaţi mogulul energiei, Nicolae Bogdan Buzăianu şi Boris Golovin.

Compania deţinută în mod direct de Golovin este Global Energy Production SA (62%), dar este acţionar principal la Global Internaţional 2000 SA (43,69%), urmat de partenerul său Horia Constantin Bejan (43,25%) şi acţionar la Global Energy Investment SRL (50%), Regional Romlines (20%), Granulat SRL (17%), Robus Reşiţa (0,89%), Amiko Gas România (5%) şi Uzina Termoelectrică Giurgiu (43,69% prin Global Internaţional 2000 SA).
Să fie întâmplător faptul, că la doar câteva zile după numirea sa în funcţie, un important om politic giurgiuvean a avut o întâlnire în Marea Britanie cu unul dintre cei mai bogaţi români şi Boris Golovin?

Cristina Rotaru, Claudiu Cimpoeru


Publicat  :  octombrie 29, 2014

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare