Boboteaza, o sărbătoare devenită tradiție în comuna Putineiu

1

Marele praznic al Botezului Domnului nostru Iisus Hristos face parte din suita celor 12 sărbători creştine importante şi este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, de aceea Biserica mai numeşte Boboteaza şi “Arătarea Domnului”, “Dumnezeiasca Arătare” sau “Epifania”, aceasta din urmă denumire provenind din limba greacă şi însemnând “arătare”, “descoperire”, “revelare”.
De fapt, Boboteaza înseamnă înnoirea omului creştin.
Tradițiile și obiceiurile de Bobotează sunt păstrate cu sfințenie şi în comuna Putineiu.
Şi în acest an, Consiliul Local Putineiu şi primarul Gheorghe Breazu au dus tradiţia mai departe şi au oferit o zi de mare sărbătoare pentru toţi locuitorii comunei:2
„Prin manifestările pe care le organizăm an de an, dorim să păstrăm datinile de Bobotează lăsate de către străbunii noştri. Am crescut cu aceste obiceiuri şi este o mândrie pentru mine să le pot duce mai departe. Doresc tuturor locuitorilor comunei un an sănătos şi îmbelşugat, să se bucure în linişte şi înţelegere de roadele muncii lor.
De asemenea, vreau să le spun La Mulţi Ani, celor care îşi serbează mâine ziua numelui”, ne-a declarat Gheorghe Breazu, primarul comunei Putineiu.
După Sfânta Liturghie, localnicii s-au adunat în centrul satului, unde preotul a oficiat slujba de Bobotează şi a sfinţit apa, dar şi paiele folosite pentru a aduce belşug în gospodărie tot anul.

3
Pentru a marca cum se cuvine această mare sărbătoare creştină, autorităţile din Putineiu au oferit localnicilor tradiţionalul vin fiert şi un spectacol folcloric de excepţie, susţinut de către artiştii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Giurgiu.45


Publicat  :  ianuarie 6, 2020

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare