Asistenţii persoanelor cu handicap din mai multe comune din Giurgiu nu şi-au primit salariile de luni de zile

sediu primaria greaca

Asistenţii personali ai persoanelor cu handicap din comuna Greaca nu şi-au primit salariile aferente lunilor iulie şi august 2021. Este vorba despre 30 de persoane. De asemenea, indemnizaţiile pentru 20 de însoţitori nu sunt plătite pentru luna august.
Lunar, primăria Greaca trebuie să plătească 110 mii lei pentru aceste cheltuieli sociale.
Banii pentru plata acestora vin în cea mai mare parte de la bugetul naţional, primăriile suportând la rândul lor 10% din sumă.
” Noi am plătit doar contribuţiile către bugetul de stat, pentru ca oamenii să nu-şi piardă vechimea. Legea acesta, care împarte obligaţiile intre primărie şi bugetul de stat, este una foarte proastă. Teoretic, statul trebuie să acopere 90% din aceste costuri, dar în practică primim doar 50%. Restul banilor trebuie să-i acoperim din bugetul local. De unde? Aşa se întâmplă de aproximativ doi ani, ne cârpim de pe o zi pe alta. La rectificarea din luna septembrie am primit 101 de mii de lei şi ne-au luat 65 de mii de lei. De unde să plăteşti, când noi avem nevoie lunar de 110 mii lei ? „, spune Petre Holdărăscu, contabilul primăriei Greaca.
Situaţia din comuna Greaca nu este singulară în judeţ, mai multe primarii se confruntă cu această problemă. Grav este că, pentru multe persoane, aceşti bani sunt singura sursă de venit. Aceştia numai au cu ce să cumpere medicamente, nu mai au bani de mâncare.
” Vin zilnic la primărie cu speranţa că au intrat banii. Nu ştim ce să răspundem. Sperăm, din experienţa anilor trecuţi, că situaţia se va reglementa spre sfârşitul anului. Vom încerca să acoperim din bugetul local, în funcţie de ce încasări avem, că de la bugetul de stat nu avem mari speranţe”, ne-a declarat contabilul primăriei Greaca.
Conform legii, asistentul personal are un salariu lunar net intre 1500-1600 de lei, iar indemnizaţia pentru însoţitor este de 1386 de lei.


Publicat  :  septembrie 30, 2021

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare