Andrei Alexandru, deputat PNL de Giurgiu: Atenție giurgiuveni! Vi se pregătește ceva!

fumuriÎnființarea unui incinerator pentru deșeuri în municipiul Giurgiu este proiectul ce a fost astăzi supus dezbaterii publice de reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului Giurgiu.
Am ținut să fiu prezent la această dezbatere pentru a afla concret care este impactul proiectului asupra factorilor de mediu și asupra sănătății locuitorilor municipiului, dat fiind faptul că, printre altele, vizează și incinerarea deșeurilor medicale, un domeniu extrem de sensibil în aceste privințe (protecția mediului și cea a sănătății populației) .
Conform proiectului prezentat de potențialul investitor, incineratorul (unde ar urma să se ardă nu numai deșeuri medicale, ci și resturi animale, dar și alte deșeuri) ar urma să fie construit în zona fostului Combinat Chimic.
În dezbaterile de astăzi, am solicitat o analiză mai atentă a tuturor documentelor transmise de investitor, pentru a se putea lua o decizie corectă, documentată și argumentată, o decizie care să nu pună în pericol, în niciun fel, sănătatea giurgiuvenilor.
Ca giurgiuvean, dar și ca parlamentar ce reprezintă acest județ (și, implicit, municipiu), mă opun vehement construirii unui astfel de incinerator la Giurgiu!
Consider că acesta ar reprezenta un pericol real pentru toți giurgiuvenii, mai ales că, din documentele prezentate, am înțeles că nu se respectă distanța minimă față de zonele locuite, prevăzută de lege.
Am solicitat, oficial, APM – conform Legii 544 privind informațiile de interes public – toate datele privind acest proiect, cu intenția de a mă adresa tuturor instituțiilor guvernamentale cu atribuții în acest domeniu, pentru a stopa acest proiect la Giurgiu.
De altfel, prezent la dezbaterea de astăzi, și primarul municipiului, Adrian Anghelescu, a susținut același punct de vedere, opunându-se construirii acestui incinerator la Giurgiu.
În condițiile în care societatea respectivă a încercat să construiască astfel de incineratoare în mai multe județe, unde a fost refuzată, iar acum vrea să facă acest incinerator chiar în municipiul Giurgiu, m-aș fi așteptat ca acest proiect – cu repercusiuni majore asupra sănătății publice – să fie pus în dezbatere publică de Direcția de Sănătate Publică Giurgiu, însă nu s-a întâmplat asta și sunt convins că foarte mulți giurgiuveni nici nu au idee de intenția de a se construi un astfel de incinerator în orașul lor; de altfel, și eu, ca parlamentar, am aflat de-abia săptămâna trecută despre acest proiect…
Profitând de nepăsarea autorităților județene responsabile din domeniu, respectivul investitor (care, repet, a fost refuzat, în repetate rânduri, de alte județe – unele chiar din vecinătatea noastră), intenționează să aducă la Giurgiu, pentru ardere, deșeuri din Ilfov, București și județele limitrofe, iar din discuțiile purtate astăzi cu activiști de mediu și specialiști în sănătate publică am înțeles că un astfel de incinerator este mult mai periculos pentru sănătatea publică decât o groapă de gunoi.
De aceea, mă voi opune din toate puterile acestui proiect și nu voi accepta, sub nicio formă, ca Giurgiu să devină ”țap ispășitor” pentru satisfacerea unor grupuri de interese, cu prețul sănătății giurgiuvenilor!


Publicat  :  mai 8, 2023

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare