Fie ca au doar 3 luni, fie ca au 10 ani, copiii se pot lasa greu de convins sa se culce. Si pentru ca numai o mama experimentata stie ce si cum sa faca pentru a-i pregati pe cei mici de ora de somn astfel incat sa nu se trezeasca peste noapte decat daca este strict necesar. Vorbim astazi despre ce modificari sa aducem programului zilnic pentru a ne asigura ca prichindeii vor avea parte de un somn lung si linistit. Sfaturile sunt impartite in doua categorii principale, in functie de varsta celor mici, deoarece ceea ce li se potriveste bebelusilor nu li se va potrivi si copiilor care au trecut de pragul primilor doi-trei ani, la fel si in cazul invers.
Copiii intre 3 si 7 ani
Copiii care au activitate in partea a doua din zi, dorm mai bine. Acum, ca a venit vremea frumoasa, il poti scoate pe cel mic in parc sau la o plimbare scurta, in jurul blocului, pentru a te asigura ca isi va consuma surplusul de energie si astfel, sa doarma linistit intreaga noapte. Daca nici prichindelul tau nu este mare amator al plimbarilor pe jos, achizitioneaza-i de aici: www.ilbambino.ro/masinute-si-vehicule-fara-pedale-pentru-copii/ un vehicul potrivit pentru nevoile si preferintele lui. Vei gasi modele pentru baietei, dar si pentru fetite: masini de politie, trenulete, ATV-uri si multe alte tipuri de vehicule. Partea cea mai buna este ca masinutele si restul vehiculelor nu au pedale, ceea ce inseamna ca cel mic va consuma destul de multa energie pentru a se misca! Gasesti pe site, totusi, si vehicule cu pedale, in cazul in care prichindelul tau stie deja sa foloseasca unul, daca nu, un model fara pedale reprezinta modalitatea perfecta pentru a invata.
Fara ciocolata seara – evita sa le dai ciocolata si bauturi pe baza de cacao seara pentru a nu le da un „boost” de energie, care va face mai dificila orice incercare de a-i adormi la o ora potrivita. In schimb, poti crea un obicei din bautul ceaiului sau laptelui cu o ora inaintea pregatirii de somn. De altfel, daca cei mici iti cer o gustare, ofera-le fructe sau alte alimente care nu contin mult zahar si nici nu ii satura pe deplin, cu un stomacel plin, copilasii nu se vor putea odihni in mod optim.
Alege o ora de culcare pe care nimeni nu are voie sa o depaseasca. Indiferent ca este vorba de zilele din timpul saptamanii de munca/ scoala sau sfarsit de saptamana, ora stabilita trebuie sa gaseasca toti membrii familiei in pat.
Baia este un aspect important in ceea ce priveste rutina dinaintea somnului. Un dus scurt sau o baie cu spuma ii va relaxa pe cei mici si ii vor pregati de somnul de care au nevoie. De altfel, nici perierea dintilor nu trebuie sa lipseasca din ritualul de seara.
Cititul inaintea somnului – daca cei mici inca opun rezistenta in ceea ce priveste pregatirea de somn, acorda jumatate de ora pentru citirea unei carti, inainte de culcare. Daca nu stiu sa citeasa, fa tu acest lucru, iar dupa ce ai terminat cartea sau capitolele serii, pupa-i si lasa-i sa adoarma singuri in camera, daca au propriul spatiu. Daca stiu sa citeasca, ii poti lasa pe ei sa faca acest lucru si doar in unele seri sa faceti asta impreuna.
Bebelusii
Pregateste camera – atat copiii cat si oameni mari au nevoie de o temperatura usor scazuta pentru a avea parte de un somn linistit, asa ca asigura-te ca in camera nu este prea cald. De altfel, o camera prea luminata nu este propice pentru somn, lumina de la o veioza intr-un colt al camerei este de ajuns in timpul serii, iar pentru somnul din timpul zilei, cumpara draperii pe care sa le folosesti pentru a intuneca dormitorul. Aceasta este camera in care bebelusii isi petrec mare parte din timp, in functie de perioada, ei dorm pana la 17 ore pe zi iar atmosfera camerei este cea care determina calitatea somnului.
Caruselul – cu cat este folosit mai repede, cu atat se obisnuieste si prichindelul mai repede sa adoarma singur, fara sa fie leganat sau plimbat pana „capituleaza”. Fie ca alegi unul cu jucarii de plus si melodii de leagan, fie ca vrei unul care sa-i ofere si un spectacol de lumini, caruselul poate fi detaliul care face diferenta.
Daca nu vrei ca bebelusul sa se trezeasca in timpul noptii infometat, alege varianta pe care o recomanda studiile de profil, care arata ca daca inainte de culcarea ta, il vei hrani pe cel mic in timpul somnului, acesta nu se va mai trezi in miezul noptii pentru o noua masa.
Mirosul de lavanda este cunoscut pentru efectele de relaxare, iar daca prichindelul are mai mult de sase luni, poti pune cateva picaturi de ulei esential de lavanda pe un material textil in apropierea patului celui mic. Daca are mai putin de 6 luni, nu folosi nici uleiuri esentiale si nici detergenti intens parfumati pentru a nu-i produce disconfort prichindelului.
Inainte de a-l pune in pat, o baie calda, o poveste sau simplul leganat ii va induce starea perfecta pentru somn. Un sfat bun ar fi sa nu o adormi in timp ce il hranesti pentru a se putea obisnui cu programul de somn pe care vrei sa il aiba. Daca observi ca incepe sa atipeasca in ce il hranesti, opreste-te si muta-l in patut. Asa se va putea obisnui cu noua rutina.
Voi cum va pregatiti copiii de somn?
Post your comments