Sute de fii ai satului s-au adunat duminică, 10 mai, în curtea bisericii din comuna Toporu pentru un eveniment unic pentru comunitate: târnosirea şi resfintirea bisericii, cu hramul Bunei Vestiri şi a Sfinţilor Împăraţi „Constantin şi Elena”.
Slujba de sfinţire a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Impresionant este faptul că la ceremonie au participat majoritatea preoţilor ce au slujit în ultima perioadă în această parohie.
Biserica din comuna Toporu, este ctitorita în anul 1924 de către preotul paroh Ion Adameşteanu. Este familia care a dat unele dintre cele mai mari nume din istoria culturii şi ştiinţei din România. Aceştia nu au uitat meleagurile natale şi de câte ori au avut ocazia au revenit aici.
Frumuseţea locurilor, personalităţile ce s-au născut şi format aici, au fost evidenţiate şi în cuvântul de învăţătură, rostit de către Preasfinţitul Părinte Episcop Ambrozie:
„Despre astfel de comune izolate, unde nu exista drumuri de acces, pe nedrept se spune de multe ori că este „locul unde nu se întâmplă nimic”. Nimic mai neadevărat. Despre comuna Toporu, despre oamenii de ştiinţă şi de cultură pe care i-a dat aceasta, am aflat în nenumărate împrejurări. Familia Adameşteanu este un reper peste tot în lume. Este dovada cea mai bună, ca în aceste comunităţi, considerate izolate, se formează minţile strălucite. Trebuie să mulţumim consiliului local, primarului Constantin Ionescu, viceprimarului Valerică Dobrică că au avut această iniţiativă de a resfinţi biserica , că îşi îndreaptă toată dragostea şi înţelegerea pentru valorile acestei comune.”
După Sfânta Liturghie, a avut loc lansarea Monografiei Comunei Toporu, realizată de către prof. Univ. Doctor Ştefan Păun-prorector al Universităţii Hyperion, născut şi el în această localitate.
Post your comments