După 34 de ani în slujba oamenilor din comuna Băneasa, începând cu data de 1 ianuarie 2024 medicul Maria Chelbegeanu a decis să se retragă din activitate: ” Nu aş fi plecat niciodată din meseria aceasta, dar timpul nu iartă pe nimeni, am 73 de ani” , ne spune medicul de familie Maria Chelbegeanu.
Şi-a început activitatea în comuna Băneasa la data de 1 mai, 1989- ” Eu sunt din zona Râmnicu Vâlcea. Când am ajuns la Băneasa, cu trenul, am zis: eu nu rămân aici decât o lună. Şi am rămas o viaţă. Comuna Băneasa face parte din viaţa mea, am stat mai mult aici decât acasă” – îşi continuă medicul Maria Chelbegeanu mărturisirile.
În anul 1989 în comuna Băneasa erau 8 medici: 4 de medicină generală, 2 stomatologi şi 2 pediatri. În prezent mai sunt doi medici de familie, de la 1 ianuarie va rămâne unul singur.
Principalele patologii cu care se confruntă Maria Chelbegeanu la pacienţii din Băneasa, sunt cele întâlnite aproape în toată ţara: bolile cardiovasculare, diabetul şi neoplasmele.
Acesta este îngrijorată însă de dezvoltarea accelerată a afecţiunilor degenerative ale creierului :
” Dacă la începutul carierei mele de medic cazurile de demenţă şi Alzheimer erau foarte rare, în prezent aceste boli au explodat. Sunt din ce în ce mai des întâlnite. Ceva s-a schimbat în stilul nostru de viaţă şi acest lucru afectează creierul”, ne spune Maria Chelbegeanu.
Cea mai mare bucurie pentru medicul Maria Chelbegeanu ar fi ca în locul ei să vină un medic de familie tânăr, cu dragoste pentru comunitatea unde profesează: ” Sunt peste 2500 de locuitori care sunt pe listele cabinetului. Avem toate condiţiile în cadrul cabinetului, domnul primar Viorel Rotaru ne ajută foarte mult. Avem încălzire centrală, apă curentă, mobilier modern. Aşteptăm doar un medic de familie care să vină să continue activitatea mea”.
Viorel Rotaru, primarul comunei Băneasa, spune că locuitorii din comună au nevoie de un al doilea medic de familie: ” Băneasa este o comună mare şi avem nevoie de doi medici pentru servicii medicale de calitate. Cu siguranţă, comunitatea o să-i acorde tot sprijinul, iar administraţia locală va face toate eforturile pentru a-i asigura cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea activităţii. Mai mult, avem depus un proiect pentru construirea unui dispensar uman modern şi sperăm că lucrările la acesta să înceapă cât mai curând. Îi mulţumesc, atât în nume personal, cât şi în numele comunităţii din Băneasa, doamnei doctor pentru determinarea şi profesionalismul cu care şi-a desfăşurat activitatea, pentru că a vegheat în tot aceşti ani la sănătatea oamenilor din comuna noastră.”
Post your comments