Un nou proiect inițiat de conducerea PSD a Ministerului Sănătății va îmbunătăți substanțial activitatea din unitățile și compartimentele de primire urgențe ale unităților spitalicești din țară, anunță deputatul PSD, Cristina Elena Dinu.
Programul prevede achiziționarea de echipamente complete de telemedicină, în vederea dotării a 131 de structuri UPU ale spitalelor județene, municipale și orășenești, precum și dotarea centrelor de telemedicină existente, printr-un proiect realizat în colaborare cu Banca Mondială.
În contextul actual al progresului tehnologic și al digitalizării, implementarea sistemului de telemedicină în structurile medico-sanitare de urgență va contribui esențial la creșterea calității serviciilor oferite pacienților. Între beneficiile aplicării acestui program, menționez simplificarea accesului la toate tipurile de îngijire medicală, eliminarea restricțiilor de ordin geografic, precum și posibilitatea efectuării unor consultații și acordarea de tratamente rapide în situațiile de urgență.
Aplicarea noii tehnologii a telemedicinei va oferi medicilor de urgență oportunitatea evaluării simple și rapide a simptomelor pacienților și, în general, de a optimiza tot procesul de intervenție. Concret, cadrele medicale vor avea capacitatea de a oferi instrucțiuni și recomandări în cazurile de prim ajutor, dar și de a elabora conduita medicală necesară pacienților înainte de ajungerea acestora în spitale.
Avantajele acestor operațiuni sunt extrem de pozitive, utilizarea telemedicinei determinând câștigarea de timp prețios în situațiile critice în care se află bolnavii și va conduce, de asemenea, la creșterea numărului de cazuri rezolvate. Mai ales în zonele rurale greu accesibile și limitate din punctul de vedere al accesului la asistența medicală primară, intervențiile de acest tip vor fi, fără îndoială, vitale.
Proiectul privind operaționalizarea telemedicinei în spitalele românești are o valoare de peste 40 de milioane de lei, pe lângă soluțiile digitale complete oferite, compuse din echipamente IT și comunicații de date, pentru comunicarea cu centrele regionale de telemedicină de urgență, fiind asigurată și pregătirea de specialitate a personalului medical din serviciile de urgență, în vederea utilizării corespunzătoare a noilor sisteme.
Sunt încrezătoare că investiția în telemedicină adresată unităților de primiri urgențe va contribui esențial la creșterea serviciilor medicale oferite românilor și, nu în ultimul rând, va avea un rol determinant în salvarea vieților celor aflați în suferință.
Sursa: Stiripesurse.ro
Cristina Elena Dinu, deputat PSD de Giurgiu: Aplicarea telemedicinei în unitățile de urgență va crește calitatea serviciilor oferite de unitățile spitalicești
Publicat
: septembrie 14, 2023
Post your comments