Exclusiv: Bombe ecologice în comuna Răsuceni

rasuceni 1

În ziua în care preşedintele Klaus Iohannis a mers să strângă gunoaie de pe râul Argeș şi Comisia Europeană a avertizat România în privinţa normelor de gestionare a deşeurilor, am descoperit o nouă bombă ecologică pe raza judeţului Giurgiu.
Comuna Răsuceni are în prezent în proprietate şi administrare aproximativ 110 hectare de izlaz comunal.
În locul în care locuitorii din Răsuceni ar trebui să-şi hrănească animale, pe zeci de hectare au fost înfiinţate gropi în care sunt deversate gunoaiele colectate din localitate.Rasuceni 2
Izlazul comunal al localităţii a fost transformat într-o groapă de gunoi bine ascunsă.

Răsucenii de Sus, tarlaua 28rasuceni 4
În acest loc, consiliul local Răsuceni are aproximativ 110 de hectare de izlaz comunal.
Aici am descoperit 3 gropi de gunoi care erau încă funcţionale, nefiind acoperite cu pământ. Există o practică în multe comune din judeţ, în locurile marginale sunt săpate gropi în care sunt aruncate gunoaiele colectate din localităţi. Apoi, aceste gropi sunt acoperite cu pământ. Gropile de la Răsuceni au aproximativ 15 metri adâncime şi 50 de metri lăţime. Rasuceni 3Sunt aruncate aici gunoaie de tot felul. Acestea sunt apoi incendiate şi când groapa de gunoi se umple, este acoperită cu pământ.
Tot pe izlazul primăriei Răsuceni am descoperit un loc în care sunt depozitate în mod ilegal dejecţiile de la o fermă din localitate ce are ca activitate creşterea bovinelor.

Rasuceni 6

Meme, vacile şi aria protejată a Râului Câlniştea

Aproape de ieşirea din Răsuceni, pe locul fostului CAP, îşi desfăşoară activitatea SC Agroseb SRL. Patronul firmei este Târnăcop Sebastian, ce lucrează câteva sute de hectare de teren agricol pe raza comunei Răsuceni, printre care se află şi multe dintre păşunile aflate pe văile comunei.
SC Agroseb SRL deţine şi o fermă zootehnică, unde sunt crescute aproximativ 500 de bovine.
La câţiva zeci de metri de ferma celor de la Agroseb SRL, în dreapta când mergi spre Toporu, este un drum care duce spre Valea Râului Câlnistea.
Pe aproximativ un hectar de teren se întinde un loc unde sunt aruncate toate dejecţiile animalelor.
Societatea are o autorizaţie de mediu, emisă în anul 2012, cu nr.134, urmată de un acord de mediu.
Legal, fermele de animale trebuie să aibă platforme betonate pentru depozitarea gunoaielor de grajd solid (băligar) şi bazine de stocare pentru dejecţiile lichide. Sunt norme clare, reglementate atât de către legislaţia României, cât şi de către cea europeană.Rasuceni c2
În vestul sălbatic de la Răsuceni sunt însă alte legi. La fiecare ploaie, dejecţiile de la animale ce sunt aruncate pe Valea lui Gogolan, teren ce aparţine primăriei Răsuceni, ajung în Raul Câlnistea, arie protejată de interes național.
Autorităţile judeţene cu competenţă în domeniu, în primul rând Garda de Mediu Giurgiu, se fac că nu văd ilegalităţile care au loc în multe comune din judeţ în privinţa depozitarii gunoialor. Inspectorii au fost activi doar în precampania alegerilor locale, când trebuia să facă presiuni asupra unor primari din judeţ.Rasuceni c 1
Autorităţile locale de la Răsuceni au tot interesul să ascundă gunoiul sub preş, doar este o comună acaparată de câteva familii: Mareş, Spălatu, Târnăcop, Sufragiu, care le-au luat oamenilor din Răsuceni tot, aducându-i în cea mai cruntă sărăcie.
Acesta este însă un alt subiect, pe care urmează să-l dezvoltăm pe larg.


Publicat  :  iunie 10, 2021

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare