În perioada 2017-2019 Școala Gimnazială Nr.7 derulează proiectul Erasmus+ Acțiunea cheie 2, ”The Way People Live in Different Countries”, finanțat de Comisia Europeană și administrat în România de ANPCDEFP București. Instituția coordonatoare este o școală din Chomutov, Cehia, și parteneri școli din Grecia, Finlanda și Cipru.
În săptămâna 7 – 11 mai 2018 a avut loc în Chomutov, Cehia, a doua activitate de învățare/predare/formare cu elevi, a proiectului, la care au participat din partea Școlii Gimnaziale Nr.7 d-nele prof. Pascu Zoica, Apostol Lidia, Omete Ionela și elevii Sandu Alesia, Ghincea Ianis și Cîrjaliu Nicoleta ( clasa a VI-a C).
Programul vizitei a cuprins workshop-uri tematice (vizitarea școlii gazdă, prezentarea țărilor participante, istoria Cehiei, învățarea unor cântece cehești, a unui dans specific Cehiei, a legendei lui Horymir , a unei rețete tradiționale cehești, a tradițiilor din țara gazdă, vizitarea localității Chomutov și a orașului Praga, a Muzeului în aer liber de la granița cu Germania, participarea elevilor la cursuri etc). Am gătit bramboráky, adică chiftele din cartofi . Elevii de la clasa a VI-a C și a V-a B de la Școala Gimnazială Nr 7 au învățat cântecul ceh ,,Cerveny satecku”, dansul ”Mazurka” și au postat pe grupul proiectului înregistrarea cu interpretarea sub directa îndrumarea prof. Marinela Anghel.
,,În Cehia s-a născut și a scris părintele învățământului modern, Comenius (Jan Amos Komensky, 1592-1670), autorul unei monumentale și surprinzător de actuale „Didactica Magna”. Școala obligatorie de 9 ani, împărțită în doua cicluri, de respectiv 5 și 4 ani, continuă cu studii liceale, neobligatorii, care dureaza 4 ani. La încheierea celor 13 ani de studii trebuie trecut un examen de maturitate, echivalentul bacalaureatului, care în Cehia se numeste Maturitní zkouska, sau Maturita. Vacanța de vară a elevilor cehi durează două luni, nu trei, ca în țara noastră.
În a doua zi de Paste, femeile sunt biciuite simbolic. Bărbații aruncă pe acestea găleți cu apă și apoi le bat cu un bici confecționat din răchită decorat cu panglici colorate. Potrivit legendei, femeile trebuie biciuite pentru a fi frumoase și sănătoase în anul ce urmează.” (prof. Apostol Lidia)
,,Activitățile la care am participat au contribuit la cunoasterea istoriei, culturii, tradițiilor Cehiei si mai ales pe cele specifice zonei, respectiv orașul Chomutov situat la granița cu Germania. Discuțiile purtate în cadrul workshop-urilor tematice au contribuit la identificarea asemănărilor dintre limba cehă și cea română, dar și dintre limba română și limbile celorlalți parteneri. Atât elevii cât și cadrele didactice participante au legat prietenii, au exersat limba engleză, au învățat lucruri noi.” (prof. Pascu Zoica)
Feed-back-ul acestor activități s-a materializat și prin completarea de către participanți a analizelor SWOT (puncte tari și puncte slabe) realizate de către aceștia, într-un jurnal al proiectului.
Diseminarea activităților se va face de către participanți la ședințele cu părinții, în cadrul orelor de consiliere și orientare, în ședinele consiliului profesoral și al celui de administratie, în cadrul cercurilor pedagogice și în mass-media locală.
Elevii români, finlandezi, greci și ciprioți au fost cazați în familiile elevilor cehi. Elevii români consideră această experiență foarte utilă pentru formarea lor. Au legat noi prietenii, au exersat limba engleză, și-au însușit chiar și cuvinte și expresii din limba cehă, au participat la viața comunității locale. Au admirat calmul și frumoasa colaborare între elevi și între elevi și profesorii lor.
La sfârșitul reuniunii, toți profesorii și elevii au primit certificat de participare.
Acum, în săptămâna 8-12 octombrie 2018, se desfășoară în Creta, Grecia, a treia activitate de învățare/predare/formare cu elevi, a proiectului, la care participă din partea Școlii Gimnaziale Nr.7 profesoarele Dincă Gabriela și Mihăilă Lucia și elevii Olaru Andra ( clasa a VII-a C), Breazu Andreea și Chelaru Ovidiu ( clasa a VIII-a A).
Vom reveni cu amănunte într-un reportaj următor.
Post your comments