Seceta prelungită din primăvară şi din primele săptămâni ale lunii iunie a fost cea mai gravă din ultimii 50 de ani. În ultima perioadă vreme a fost una mai bună pentru agricultori, dar fără vreo influenţă semnificativă pentru culturile din acest an.
Recoltele de grâu, răpiţă şi mazăre au fost deja afectate, iar mii de hectare de de porumb şi floarea soarelui au fost compromise încă din perioada semănatului.
În perioada 1-15 iunie 2017, media lunară a precipitaţiilor căzute în zona comunei Putineiu a fost de 27 l/mp. În acest an, în aceeaşi perioadă, a fost de 5,5 l/mp. Aceasta după o primăvară în care s-au înregistrat doar câteva picături de ploaie.
În multe locuri pământul a crăpat deja, ca în mijlocul verii. Agricultorii nu dispun de sisteme de irigaţii şi trăiesc zilnic cu speranţa să vină o ploaie care să îi ajute.
Inginerul Tudor Oancea, administratorul SC. Agromec Putineiu SA, lucrează peste 1600 de hectare de teren, aflate pe raza comunei Putineiu. Este unul dintre cei mai vechi fermieri din zonă.
Aproape fiecare zi şi-o începe privind spre cer, aşteptând ploaia binecuvântată:
” Suntem foarte îngrijoraţi de modul în care se dezvoltă culturile din acest an. La culturile de toamnă, să spunem, că sunt şanse să ne scoatem banii. Producţiile vor fi oricum la jumătate faţă de anul trecut. La răpiţă dacă scoţi 2.500 t/ha este foarte bine. Anul trecut producţia a fost de două ori mai mare. Şi la grâu vom obţine jumătate din ce a fost anul trecut. Această situaţie se înregistrează la toate culturile.”
Dacă situaţia culturilor de toamnă este una ” fericită”, marea problemă apare la cele de primăvară:
” Despre porumb şi floarea soarelui chiar nu ştiu ce să vă spun. Avem speranţe doar la Dumnezeu. Dacă ar fi o ploaie bună la legătură, poate mai salvăm ceva. Sunt sute de hectare unde culturile sunt total compromise. Deşi avem unele dintre cele mai bune pământuri, în acest an zona Putineiu pare o insulă de secetă. Aprilie a fost cel mai călduros an din ultimii 51 de ani, a stagnat creşterea graului”
Am mers pe câmp alături de inginerul Tudor Oancea. Sunt multe terenuri unde se află culturi ce nu au vreo şansă de dezvoltare.
Administratorul de la SC Agromec Putineiu a investit sute de mii de euro în utilajele agricole, tehnologia folosită este una superioară multor ţări din Europa. Singurul lucru care lipseşte este apa:
” Am ajuns să ne bucurăm şi pentru o picătură de apă. Am început şi noi să ne organizăm pe asociaţii de udători. Ne-am blocat, pentru că nimeni nu a vrut să-şi asume funcţia de preşedinte al asociaţie.”
La fosta staţie de irigat 14, Tudor Oancea are peste 400 de hectare de porumb. Dacă ar fi apă pe canal, ar obţine o cultură extraordinar de bună.
Guvernul însă nu acorda vreun sprijin agricultorilor:
” Nu înţeleg de ce statul nu băgă apa pe canalul de irigaţie. Dacă ar fi apă, toţi fermierii am inveşti în motopompe şi am iriga. Ministerul ne oferă doar teorii, nu soluţii concrete la problemele noastre. Vor ca noi să facem asociaţii, să preluăm infrastructura secundară, care de fapt nu mai exista. Cică, ne dau nişte hidranţi, care de fapt nu mai sunt. Totul este pură teorie.”
Potrivit prognozelor, vor urma trei luni cu vreme extremă. Iulie, august şi septembrie vor aduce temperaturi caniculare, secetă şi furtuni.
Maximele vor ajunge des până aproape de 45 de grade Celsius în judeţul nostru.
Fermierii giurgiuveni sunt disperaţi: ” Am ajuns să ne bucurăm şi pentru o picătură de apă ” !
Publicat
: iunie 25, 2018
Post your comments