USR: PSD și PNL țin cu dinții de taxa pe boală

USR-sigla-750x350

La mai bine de o lună de când se lăuda PNL că va elimina taxa pe boală inventată chiar de ministrul PNL al Finanțelor, taxa este bine mersi la locul ei și scoate, zilnic, bani din buzunarul românilor bolnavi, al gravidelor cu sarcini cu risc și al părinților cu copii bolnavi. Și va scoate în continuare în condițiile în care PSD și PNL duc sfidarea cetățenilor până într-acolo încât refuză chiar și să dezbată subiectul.
Taxa pe boală a fost inclusă în „ordonanța trenuleț” 115/2023, ordonanță ajunsă în dezbaterea Camerei Deputaților. Termenul pentru redactarea raportului de către Comisiile pentru buget și pentru muncă s-a împlinit astăzi, dar raportul nu există. Mai mult, din avizele cerute la 15 comisii parlamentare doar 5 au fost redactate.
„Au încălcat, astăzi, chiar și termenul pus de ei pentru votul pe eliminarea taxei pe boală: 12 martie. Au refuzat convocarea comisiilor, dovadă clară că declarațiile lor de empatie față de bolnavii de cancer sau mame au fost doar minciuni. Legea pe care am inițiat-o la început de sesiune parlamentară pentru eliminarea taxei pe boală a primit avizul favorabil al Consiliului Legislativ și al Consiliului Economic și Social, dovadă că și patronatele, și sindicatele, și societatea civilă susțin soluția noastră și că este, tehnic, corectă. Parlamentarii PNL împart flori pe stradă femeilor, dar în Parlament votează împotriva lor, luându-le 10% din bani, fie din concediul de după naștere, fie din zilele medicale dacă au sarcini cu risc, fie din banii la care aveau dreptul când merg în spital cu copilul bolnav”, declară deputata USR Oana Țoiu, membră în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților.
500.000 de euro în fiecare zi lucrătoare. Adică, peste 24 de milioane de euro de la începutul anului până acum, iar până la finalul lunii suma va sări de 31,8 milioane euro. Atât ia Guvernul PSD-PNL din buzunarul românilor care au muncit cinstit și și-au plătit dările către stat, pentru a descoperi, când au ajuns într-o situație delicată, că li se taxează cu încă 10% banii pe care ar trebui să-i încaseze lunar.
Dincolo de declarații, adevărul este că PSD și PNL vor să îngroape orice discuție despre taxa pe boală, cu atât mai puțin iau în calcul eliminarea ei. Și asta doar pentru că Ciolacu și Ciucă sunt disperați să adune cât mai mulți bani la buget, ca să aibă de unde să-și hrănească, în continuare, specialii și clientela de partid.
Doar în luna ianuarie, taxa pe boală a redus veniturile a 25.000 de părinți care au avut nevoie de una sau mai multe zile de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, a peste 9.000 de mame cu sarcini cu risc maternal și a 5.000 de mame care au născut la începutul anului 2024. Cifrele au devenit și mai mari în februarie și continuă să crească, cu fiecare zi în care este blocat demersul USR de eliminare a taxei pe boală.
Pe lângă amendamentele formulate la „ordonanța trenuleț”, USR a depus, la începutul actualei sesiuni, proiect de lege separat pentru eliminarea taxei pe boală. De asemenea, la mijlocul lunii ianuarie, am solicitat Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională OUG 115/2023, dar „avocatul PSD-PNL” a ignorat și de data aceasta interesul cetățenilor.
De altfel, USR este singurul partid care a avertizat, încă dinainte de adoptarea în decembrie 2023 a „ordonanței trenuleț”, asupra absurdității suprataxării introduse de ministrul Marcel Boloș.


Publicat  :  martie 12, 2024

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare