Situația evoluției Pestei Porcine Africane in județul Giurgiu

pesta-porcinaPână la data de 01.10.2018 la nivelul județului au fost confirmate 3 focare de pestă porcină africană în localitatea satul Brăniștari, comuna Călugăreni, județul Giurgiu, și 1 focar în comuna Mihai Bravu.
De asemenea, a fost confirmat 1 caz la efectivele de mistreți din Fondul de Vânătoare 14 Singureni Lunca.

Situația focarelor la porc domestic:

localități unde a fost confirmat virusul – 2
focare confirmate – 4
porci morți – 43
porci sacrificați – 0
porci uciși inclusiv preventiv – 138

Situația cazurilor la porc mistreț:
fonduri de vânătoare unde a fost confirmat virusul – 1
mistreți morți – 1
fonduri de vânătoare cu suspiciuni în lucru la LSVJ și IDSA – 0
mistreți morți – 0

În data de 08.09.2018, în localitatea Brăniștari, comuna Călugăreni a fost confirmat virusul pestei porcine africane la o exploatație particulară, în baza B.A. nr. 15861/08.09.2018, emis de D.S.V.S.A. Giurgiu.
În conformitate cu Hotărârea nr.15/08.09.2018 adoptată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, a fost aprobat Planul de măsuri al D.S.V.S.A. stabilit în urma confirmării unui focar de pestă porcină africană într-o exploatație individuală din localitatea Brăniștari.
În vederea reducerii pericolului de răspândire a bolii în zonele învecinate, exploatația respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția în perimetrul exploatației, s-au instituit filtre de control rutiere și filtre de dezinfecție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. De asemenea, a fost dispusă suspendarea activității târgurilor de animale din orașul Bolintin Vale și comuna Călugăreni pe o perioadă nedeterminată.
În data de 12.09.2018, s-a întrunit în ședință extraordinară Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Giurgiu în urma căreia a fost emisă Hotărârea nr.17/12.09.2018 prin care au fost aprobate planurile de măsuri actualizate ale D.S.V.S.A. Giurgiu referitoare la pesta porcină africană, astfel:
– Planul de măsuri la nivelul județului Giurgiu;
– Planul de măsuri la nivelul zonei de protecție Giurgiu;
– Planul de măsuri la nivelul zonei de supraveghere.
În data de 18.09.2018, s-a întrunit în ședință Centrul Local de Combatere a Bolilor Giurgiu în urma căreia a fost emisă Hotărârea nr. 2/18.09.2018 prin care a fost aprobat planul de măsuri reactualizat referitor la cazul pestei porcine africane la porci mistreți.
În data de 19.09.2018, s-a întrunit în ședință Centrul Local de Combatere a Bolilor Giurgiu în urma căreia a fost adoptată Hotărârea nr.3 prin care a fost aprobat Planul de măsuri la nivelul zonei de supraveghere din județul Giurgiu (Focar PPA declarat în localitatea Clinceni, județul Ilfov).
În data de 24.09.2018, s-a întrunit în ședință Centrul Local de Combatere a Bolilor Giurgiu în urma căreia a fost adoptată Hotărârea nr.4 prin care s-au aprobate următoarele:
emiterea deciziei de ucidere a porcilor dintr-o gospodărie personală din satul Brăniștari, comuna Călugăreni, județul Giurgiu, unde s-a confirmat prezența virusului PPA conform buletinelor de analiză emise de IDSA, în data de 23.09.2018;
emiterea ordinului de prefect pentru uciderea preventivă a tuturor porcilor din gospodăriile personale din satul Brăniștari, comuna Călugăreni, județul Giurgiu;
repoziționarea filtrelor rutiere și de dezinfecție deja existente pe DJ 411 la intrarea și ieșirea din localitatea Brăniștari și amplasarea altor filtre de control în posturi fixe pe raza comunei Călugăreni, astfel: 2 – pe DN5; 1 – DJ 603 și 1 – DJ 411 .
În data de 28.09.2018, s-a întrunit în ședință Centrul Local de Combatere a Bolilor Giurgiu în urma căreia a fost adoptată Hotărârea nr.5 prin care s- au aprobat următoarele:
aprobarea planului de măsuri în contextul confirmării existenței pestei porcine africane într-o exploatație non-profesională din comuna Mihai Bravu, județul Giurgiu;
emiterea deciziei de ucidere a suinelor din exploatația non-profesională din comuna Mihai Bravu, județul Giurgiu;
instituirea de filtre rutiere de control și filtre de dezinfecție pe DJ603 la intrare în comuna Mihai Bravu și la intersecția dintre DJ 603 cu DJ 413 .
Recomandăm cetățenilor să respecte următoarele reguli de biosecuritate:

să nu intre în adăposturi cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă;
porcii să fie crescuți doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci mistreţi sau din alte gospodării;
să nu hrănească animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă să nu fie dată porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
să nu fie scoase scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
să nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

De asemenea, aducem la cunoștință populației care sunt condițiile de repopulare în cazul stingerii unui focar de pestă porcină africană:

1. pe teritoriul localităţii să nu mai existe animale bolnave sau ţinute sub observaţie pentru pestă porcină clasică;
2. rezultatele examenelor de laborator efectuate pe probele recoltate din focar, zona de protecţie ori de supraveghere să fie negative;
3. s-au realizat integral măsurile de profilaxie şi combatere stabilite;
4. au trecut cel puţin 40 de zile de la efectuarea dezinfecţiei finale conform actului de dezinfecţie întocmit de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
5. după trecerea celor 40 de zile de la efectuarea dezinfecţiei finale, se introduc purcei santinelă în exploataţiile afectate, care după 45 de zile vor fi examinați clinic, anatomopatologic şi li se vor fi efectua analize de laborator.
Nici un porc nu poate părăsi exploataţia înainte de cunoaşterea rezultatelor negative ale examenelor de laborator.
În cazul în care nici unul dintre porci nu a produs anticorpi contra virusului pestei porcine africane, se poate realiza repopularea completă.


Publicat  :  octombrie 2, 2018

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare