Prefectul județului Giurgiu, Ion Ghimpețeanu a prezidat joi, 27 martie 2025, alături de subprefectul Dragoș Udvuleanu, ședința periodică de lucru a Colegiului Prefectural Giurgiu, care a avut două teme pe ordinea de zi.
Este vorba despre raportul privind activitatea desfășurată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Vlașca” al județului Giurgiu în anul 2024 și despre raportul acțiunilor întreprinse de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu, pentru prevenirea răspândirii și combaterea focarelor de Pestei Porcine Africane din județ, în anul 2024.
În anul 2024 activitatea pompierilor giurgiuveni a fost una intensă și complexă.
Conform prezentării susținute de către inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Vlașca” al județului Giurgiu, lt. col. Dumitru Vîlceanu, pompierii au fost angrenați în peste 6.800 de misiuni, fie că vorbim despre intervenții, recunoașteri în teren sau exerciții, desfășurate în zona de competență.
Dintre acestea, aproximativ 4.200 au fost cazuri asistate de paramedicii SMURD.
Referitor la numărul total de incendii produse pe raza județului Giurgiu, acesta a fost de 1.089, în ușoară scădere față de anul 2023.
Datele statistice arată că 368 de incendii s-au produs în gospodării, locuințe, clădiri și autoturisme iar 721 au fost incendii de miriști și vegetație uscată.
În cele mai multe cazuri, incendiile au fost provocate de: scurtcircuite, jarul sau scânteile căzute pe materiale combustibile, focul deschis în spații deschise, coșuri de fum defecte/ necurățate de funingine, mijloacele de gătit improvizate, lumânările nesupravegheate.
În domeniul activității de prevenire, în anul 2024, au fost efectuate 626 de astfel de controale (la obiective de investiții, operatori economici, instituții publice etc.).
De asemenea, au fost organizate peste 500 de instruiri în domeniul situațiilor de urgență (la operatori economici, instituții etc.).
În anul 2024 pompierii au aplicat peste 2.400 de avertismente scrise, 228 de amenzi în cuantum de peste 3.960.000 lei și 7 sancțiuni contravenționale complementare pentru pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu și pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor.
Pentru anul 2025 pompierii giurgiuveni și-au propus dezvoltarea mecanismelor de cooperare intra/interinstituționale și creșterea gradului de interoperabilitate cu celelalte componente ale Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență
Totodată, se urmărește acoperirea nevoilor de personal pentru a răspunde în continuare, eficient și prompt, provocărilor din domeniul situațiilor de urgență.
În ceea privește focarele de Pestă Porcină Africană declarate în anul 2024 la nivelul județului Giurgiu, acestea au fost în număr de 15, dintre care 8 în localitatea Hulubești și câte unul în localitățile: Băneasa, Sfântul Gheorghe, Grădiștea, Podu Doamnei, Adunații Copăceni, Falaștoaca, Pădureni.
Au fost afectate 168 de animale, dintre care 24 au murit, 143 au fost ucise și 1 a fost sacrificat.
Despre acțiunile întreprinse în vederea prevenirii răspândirii și combaterii acestor focare, a vorbit reprezentantul D.S.V.S.A. Giurgiu, Alexandru Zamfir.
Acesta a precizat că au fost intensificate verificările în trafic pentru a fi depistate și descurajate transporturile ilegale sau frauduloase de animale vii.
De asemenea, au fost verificate transporturi cu peste 19.000 de capete prin sistemul TRACES, la destinație, în exploatațiile comerciale din județul Giurgiu.
Nu au fost neglijate nici informarea și educarea crescătorilor de porcine, pentru care au fost organizate sesiuni speciale, fiind subliniată importanța notificării imediate a medicilor veterinari în cazul apariției semnelor de boală sau a mortalități în rândul animalelor.
În anul 2024, supravegherea Pestei Porcine Africane în județul Giurgiu a fost realizată prin teste de laborator, la porci domestici, atât în exploatații comerciale, unde nu au fost găsite animale pozitive, cât și în exploatații non-profesionale, nefiind detectate animale cu anticorpi anti-virus Pesta Porcină Africană.
Pentru anul 2025, D.S.V.S.A. Giurgiu își propune următoarele obiective:
– intensificarea acțiunilor de control în exploatațiile de porcine, în unitățile de procesare și în unitățile de comercializare, pentru a asigura respectarea strictă a normelor sanitare veterinare;
– colaborarea strânsă cu autoritățile locale și naționale pentru implementarea eficientă a măsurilor de biosecuritate și pentru gestionarea rapidă a eventualelor focare de PPA;
– derularea de campanii de informare destinate crescătorilor de porcine și publicului larg privind măsurile de prevenire a PPA și importanța raportării rapide a oricăror suspiciuni de boală;
– monitorizarea atentă a populațiilor de mistreți, având în vedere rolul acestora în transmiterea PPA și implementarea de măsuri specifice pentru controlul acestei populații, în colaborare cu gestionarii fondurilor cinegetice.
Foarte important de menționat este și faptul că Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceștia, însă virusul produce efecte la nivel economic.
La finalul prezentărilor, prefectul și subprefectul județului Giurgiu au felicitat atât I.S.U. Giurgiu, cât și D.S.V.S.A. Giurgiu pentru întreaga activitate desfășurată, punând în evidență volumul mare de muncă și responsabilitățile enorme pe care cele două instituții le au, mai ales că acestea vizează siguranța cetățenilor.
De asemenea, conducerea Instituției Prefectului – județul Giurgiu a transmis că va sprijini în continuare activitatea celor două instituții și va manifesta deschidere pentru rezolvarea oricărei dificultăți cu care acestea se pot confrunta, ceea ce este valabil pentru toate serviciile publice deconcentrate din județul Giurgiu.
Prefectul județului Giurgiu a mai adăugat ca insistă pe reprezentarea fiecărei instituții subordonate la ședințele Colegiului Prefectural, pentru o cat mai bună întâmpinare a nevoilor cetățenilor.
Ședință de lucru a Colegiului Prefectural Giurgiu
Publicat
: martie 27, 2025
Post your comments