Un nou episod în scandalul bisericilor din Călugăreni!

cimi-bis (1)

O ştire de „senzaţie ” a făcut deliciul presei naţionale de ieri: primarul şi consilierii locali din comuna Călugăreni ” au înnebunit” şi au început să scoată la licitaţie cimitirele şi bisericile din localitate.
Total fals şi complet ne documentat.

Tot ceea ce se întâmplă în comuna Călugăreni în ultima vreme, este o ambiţie personală a lui Ambrozie în relaţia cu preotul de la Crucea de piatră, Constantin Valeriu. Conflictul este de mai mulţi ani, preotul beneficiind de sprijinul comunităţii locale. Hotărârea de Consiliu local prezentată în presa naţională este de fapt o hotărâre prin care preotului Constantin Valeriu i se dă în folosinţă cu titlu gratuit Casa parohiala, din care a fost izgonit în urmă cu mai multe luni de către conducerea Episcopiei Giurgiu.De aici şi până la închirieri de biserici şi cimitire este un drum lung, deşi perfect legal.

În acest moment, în legislaţia ţării există o mare problemă: din considerente ce ţin de modul în care românul priveşte cu sfinţenie biserica şi preoţii, Biserica Ortodoxă este un fel de stat în stat, ce emite dogme ce vin în contradicţie cu legile ţării.

Din punct de vedere juridic, Biserica Ortodoxă este un simplu ONG, ce ar trebui să fie tratat la fel ca şi toate celelalte organizaţii non profit. Are obligaţia de a ţine o evidentă contabilă, de a depune un bilanţ financiar, lucru pe care nu-l respectă (aspect dezvoltat într-un alt material) şi, mai presus de orice, să respecte legea.

Cu de la sine putere în statutul de înfiinţare, ONG-ul Biserica Ortodoxă Romană a introdus un paragraf: „Art.169 – Totalitatea bunurilor aparţinând parohiilor, schiturilor, mănăstirilor, protopopiatelor, vicariatelor, episcopiilor, arhiepiscopiilor, mitropoliilor şi Patriarhiei, asociaţiilor şi fundaţiilor constituite de Biserică, fondurile destinate unui scop bisericesc, precum şi averile bisericilor fundaţionale, alcătuiesc patrimoniul bisericesc care aparţine Bisericii Ortodoxe Romane, iar regimul lui este reglementat de prezentul Stătut. Bunurile aflate în folosinţă fac de asemenea parte din patrimoniul bisericesc şi se administrează conform actelor de dobândire şi dispoziţiilor prezentului Statut.”, prin care îşi însuşeşte toate bunurile pe care le foloseşte.

Prevederea vine însă în contradicţie cu legea 213/1998, privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia.
Este legea în care a fost emisă şi hotărârea Consiliului local Călugăreni.”Cimitire parohiale, case parohiale, lăcaşe de cult şi alte bunuri ” fac parte din domeniul public local al comunelor, oraşelor şi municipiilor.

Primarul comunei Călugăreni şi consilierii locali sunt acoperiţi de lege, tocmai de aceea au şi trecut la intabularea proprietăţilor ce aparţin consiliului local, printre care şi cimitirele şi bisericile.

Acest lucru normal, de respectare a proprietăţii, a nemulţumit însă reprezentanţii bisericii, ce refuză să mai oficieze slujbele religioase şi să îngroape morţii, sub pretextul: „Casa Domnului este a Episcopiei, nu a comunităţii locale”.

cimi-bis (2)

Claudiu Cimpoeru, Cristina Rotaru


Publicat  :  martie 24, 2015

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare