Explicaţiile ministrului Toma Petcu pentru creșterea preţului la energie electrică

Toma Petcu

Ministrul Energiei, Toma Petcu, consideră că una dintre cauzele importante ale creșterii de preț la energia electrică din ultima perioadă este aceea că licitațiile pentru furnizorii de ultimă instanță, toți marii furnizori din piață, au fost amânate din luna iunie pentru luna august, conform Agerpres. Decaraţiile ministrului energiei vin după ce premierul Mihai Tudose i-a cerut acestuia să explice „cine sunt vinovații” sau de ce s-a ajuns „în situația de fluctuare a prețului extraordinar la energie electrică în ultimul timp”.

„De aproximativ o lună de zile este în atenția noastră evoluția pe PZU, pe piața pentru a doua zi a prețului energiei. Am solicitat încă de atunci domnului președinte ANRE Havrileț să-și facă o analiză și să constituie comisiile dumnealor interne pentru a face această analiză. Cu toate că am primit promisiuni că vom primi astăzi, până în ședința de Guvern, un raport, nu l-am primit de la dumnealor și vreau să semnalez acest lucru.

Am încercat să identificăm cu informațiile care le-am avut noi la dispoziție, dar, de asemenea, am avut în această perioadă colaborarea Consiliului Concurenței și am avut mai multe întâlniri cu domnul Chirițoiu. M-am văzut, de asemenea, și cu domnul Victor Ionescu, directorul OPCOM, piață pe care se fac aceste tranzacții.

Cred că una dintre cauze, foarte importantă, este aceea că în luna iunie când ar fi trebuit să se realizeze licitațiile pentru furnizorii de ultimă instanță și aici facem referiri la toți marii furnizori din piață aceasta a fost amânată pentru luna august și practic toți acei furnizori, pe acele contracte bilaterale pe care nu le-au încheiat în luna iunie, acum vin pe piața zilnică și fac achiziții de cantități mari de energie creând o presiune pe această piață”, a declarat Petcu.

Sursa:http://www.puterea.ro


Publicat  :  august 6, 2017

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare