Este anul noilor dotări pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu !

spital 1

Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu a fost dotat, cu fonduri de la Consiliul Judeţean, cu o trusă medicală de endoscopie-colonoscopie. Incepând de astăzi, giurgiuvenii care au probleme ale aparatului gastrointestinal nu vor mai fi nevoiţi să meargă la spitale din Capitală. Endoscopul a fost deja montat la Secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, a fost miercuri, 4 aprilie, în vizită la unitatea medicală giurgiuveană unde a stat de vorbă cu managerul Mihaela Raţă, dar şi cu medicul Mihnea Dinu care va diagnostica pacienţii care au nevoie de astfel de investigaţii.

„Mă bucur că am reuşit să cumpărăm acest echipament medical atât de necesar care, aşa cum mi-a spus doctorul Dinu, nu ar trebui să lipsească din niciun spital judeţean. Din discuţii, am reţinut că, lunar, aproximativ 20 de giurgiuveni erau nevoiţi să meargă la unităţi medicale din Bucureşti pentru a-şi face analize de acest tip. Valoarea endoscopului este de peste 200.000 de lei”, a declarat Marian Mina.

La rândul său, Mihaela Raţă ,managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, a declarat: „Încă de la început ţin să menţionez entuziasmul ce încununează achiziţionarea recentă a trusei medicale de endoscopie-colonoscopie. Cu mândrie pot afirma că este, într-adevăr, o reuşită a spitalului nostru, reuşită datorată exclusiv finanţării Consiliului Judeţean Giurgiu, fără ajutorul căruia nu am fi reuşit să dotăm secţia de Chirurgie în cadrul căreia se şi află, de altfel, trusa de endoscopie şi colonoscopie.

Entuziasmul este mare întrucât am reuşit să aducem investigaţii noi şi un plus de confort cetăţenilor judeţului nostri prin scutirea unui drum la unităţile medicale din Capitală, drum care, pe lângă disconfortul pecuniar implicat, ar fi presupus şi un disconfort strict legat de starea de sănătate şi aşa alterată.
Prin urmare, suntem foarte încântaţi de sprijinul pe care-l avem din partea Consiliului Judeţean ce ne-a ajutat să ne aliniem standardelor de profesionalism prezente în unităţile mari de acordare a asistenţei medicale de specialitate. Pe lângă acest aspect, pot menţiona deopotrivă şi înaltul grad de pregătire al cadrelor noastre medicale, menţionând faptul că domnului doctor Mihnea Dinu, cadru medical foarte tânăr şi implicat în actul medical, are competenţa necesară efectuării investigaţiilor de endoscopie superioară şi inferioară. Alături de echipa sa, cu siguranţă va reuşi să-şi dovedească pe deplin pregătirea în domeniu şi, în aceeaşi măsură, va fi o mână întinsă în mod profesionist cetăţenilor urbei noastre.

În încheiere, doresc să transmit întregii echipe mult succes în continuare, dar şi mulţumiri celor fără de care nu ar fi fost posibilă dotarea la standarde înalte a secţiei de Chirurgie, respectiv preşedintelui Consiliului Judeţean Giurgiu”,a mai spus managerul Spitalului Judeţean Giurgiuspital 2.

Medicul Mihnea Dinu spune că, lunar, circa 15-20 de giurgiuveni erau nevoiţi să meargă la spitale din Bucureşti pentru a-şi face astfel de investigaţii medicale. „Consider că un asemenea echipament medical este necesar şi nu ar trebui să lipsească din niciun spital judeţean. Mă bucur că avem, în sfârşit, şi noi la Spitalul Giurgiu şi precizez că endoscopul va fi utilizat în scop diagnostic, de screening şi, foarte important, în viitor, chiar în scop terapeutic”.

Pacienţii cu probleme ale aparatului gastrointestinal pot efectua investigaţii de endoscopie superioară şi inferioară(colonoscopie) decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Giurgiu începând cu 01.05. 2018. Procedura poate fi accesată în baza unei trimiteri de la medicul de familie sau medicul specialist în contract cu CAS şi adeverinţă de salariat sau talonul de pensie. Investigaţiile se fac în regim de spitalizare de zi.

Endoscopia este o tehnica imagistica utilizata atat in scop exploratoriu/diagnostic, cat si terapeutic a sistemului gastrointestinal. Examinarea se efectueaza cu ajutorul unui endoscop, format dintr-un tub subtire, flexibil, dotat cu o camera video si o sursa luminoasa la unul dintre capete, pentru a se putea vizualiza interiorul tractului gastrointestinal.spital 3

ENDOSCOPIA DIGESTIVA SUPERIOARA

Endoscopia digestiva superioara este un procedeu de investigare ce permite medicului sa exploreze prima parte a tractului digestiv: esofagul, stomacul si prima parte a intestinului subtire (duodenul I si II), prin intermediul endoscopului (in acest caz, endoscopul are un tub flexibil de cauciuc, diametru de cca 8 mm, dotat cu o camera video).

In ce consta investigatia?

Endoscopul este introdus in cavitatea bucala a pacientului catre esofag si stomac, urmarind calea fiziologica a deglutitiei (in acelasi mod in care se inghit alimentele). Inainte de investigatie, pacientul poate fi sedat astfel incat sa nu resimta niciun disconfort.
Pacientul se va intinde pe un pat special, pe partea stanga, cu capul putin inclinat inainte. Medicul va introduce in cavitatea bucala o piesa speciala pentru a proteja endoscopul de dintii pacientului, apoi, capatul lubrifiat al endoscopului este introdus incet in gura.
Pe masura ce tubul endoscopic avanseaza, acesta transmite imagini din interiorul zonei explorate pe un monitor. Daca este nevoie, medicul poate introduce anumite instrumente in tubul endoscopic pentru a preleva probe de la nivelul anumitor organe sau tesuturi.

Indicatii
• screening;
• detectarea esofagitei sau a complicatiilor bolii de reflux gastro-esofagian;
• detectarea esofagului Barrett;
• diagnosticarea herniei hiatale, a ulcerului gastric si esofagian, a tumorilor, inflamatiilor sau altor probleme de la nivelul tractului digestiv superior;
• identificarea cauzelor sangerarilor la nivelul tractului digestiv superior;
• determinarea cauzei durerilor abdomenului superior, senzatiei de balonare, vomei si a pierderii inexplicabile in greutate etc.;
• diagnosticul infectiilor esofagiene;
• monitorizarea evolutiei ulcerului gastric;
• prelevare de tesut (biopsia unei tumori sau a unei zone suspecte etc.);
• diagnosticul anumitor infectii (Helicobacter Pilory);
• indepartarea polipilor gastro-intestinali, a tumorilor mici, a calculilor biliari (de mici dimensiuni);
• electrocoagulare;
• injectarea vaselor sangerande.

Cum ne pregatim?
• este recomandat sa nu mancati nimic cu 10 ore inainte si sa nu mai beti apa cu 3-4 ore inaintea procedurii;
• tratamentele cronice nu se intrerup – de exemplu, tratamentul pentru hipertensiunea arteriala va fi luat cu o cantitate foarte mica de apa cu 3-4 ore inainte de procedura;
• daca endoscopia se efectueaza pentru prelevarea de tesuturi, este recomandat sa opriti tratamentul cu anticoagulante si antiinflamatoare nesteroidiene, cu acordul medicului curant (cardiolog etc.);
• in cazul in care pacientul opteaza pentru sedare profunda, este recomandat sa vina insotit.
Contraindicatii absolute
• infarct miocardic recent;
• insuficienta respiratorie severa;
• pacient necooperant.

ENDOSCOPIA DIGESTIVA INFERIOARA (COLONOSCOPIA)

Endoscopia digestiva inferioara sau colonoscopia este tehnica imagistica de explorare si tratament a tractului gastrointestinal inferior.
Colonoscopia este realizata cu un endoscop format dintr-un tub subtire si flexibil, dotat cu o camera video si o sursa luminoasa la unul dintre capete. Camera video capteaza imagini de la nivelul tractului gastrointestinal si le transmite catre un monitor.

In ce consta investigatia?

Pacientul se aseaza pe masa de examinare, culcat pe partea stanga. In cazul in care se opteaza pentru sedare, medicul specialist de anestezie si terapie intensiva monteaza o branula intravenoasa si i se va introduce substanta cu rol sedativ.
Ulterior, gastroenterologul introduce in rect colonoscopul pentru examinarea tractului gastrointestinal. Imaginile sunt transmise in timp real pe monitor.

Indicatii
• screening la orice persoana cu varsta de peste 50 de ani, pentru diagnosticarea cancerului colorectal;
• in cazul in care pacientul prezinta sange in materialele fecale;
• tulburari de tranzit intestinal persistente (constipatie, diaree si mai ales alternanta intre constipatie si diaree);
• dureri abdominale de cauza neprecizata, mai ales la persoanele de peste 45 de ani;
• istoric familial de cancere colonice sau de tub digestiv;
• istoric familial de polipi colonici.
Cum ne pregatim?
• in functie de preparatul folosit pentru curatarea colonului, pacientul n-are voie sa consume alimente cu 8-10 ore inaintea examinarii
• programarea se face cu cel putin 24 de ore inaintea explorarii;
• medicul care stabileste indicatia pentru explorare va explica indicatia, tehnica si reactiile adverse ale investigatiei;
• explorarea dureaza in medie 15-30 de minute (uneori se poate efectua medicatie antialgica si/sau sedativa pentru cresterea confortului procedurii si atunci pacientul nu va conduce autoturismul pentru 6 ore postprocedural);
• in cazul in care pacientul opteaza pentru sedare profunda, este recomandat sa vina insotit.

Contraindicatii absolute
• perforatia digestiva;
• colita fulminanta;
• diverticulita acuta evidenta;
• infarct miocardic acut;
• insuficienta cardiorespiratorie severa;
• pacient necooperant.


Publicat  :  aprilie 4, 2018

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare