Care sunt „birurile” pe care preoţii sunt obligaţi să le plătească „şefilor” de la Episcopie!

salarii-preotii

Multă lume arătă spre preoţi adunci când sunt aduse în discuţie tarifele bisericeşti. Este mai puţin cunoscut faptul că aceste tarife sunt determinate de grila de taxe şi donaţii pe care Episcopia o impune fiecărui preot.
În funcţie de numărul de enoriaşi, parohiile sunt împărţite pe trei categorii:
A: parohie de gradul 1- aici fiind incluse bisericile din oraşe,
B: parohie de gradul 2- sunt comunele ce au peste 1000 de locuitori,
C: parohie de gradul 3 – în localităţile mai mici,
De exemplu, o parohie de gradul 3 are de plătit mai bine de 40 de milioane anual către Episcopie reprenzentand: taxe, donaţii şi obiecte bisericeşti (impuse pentru a fi cumpărate).
Perioada sărbătorilor de iarnă, când se merge cu Crăciunul şi Boboteaza, este accea în care preoţii reuşesc să strângă cei mai mulţi bani. Suma este undeva în jur de 50-60 de milioane de lei.
Din aceşti bani, majoritatea preoţilor nu mai rămân cu nimic, toţi banii mergând către Episcopie şi Protoerie.
Către Fondul protoieriei se plăteşte o sumă fixă:450 de lei. Aceiaşi suma este plătită şi către fondul Episcopiei. Urmează fondul social central, teoretic destinat pentru a ajuta sinistraţii-300 de lei; Fondul Filantropia, pentru persoanele nevoiaşe-150 de lei; donaţie pentru TV Trinitas şi Radio Trinitas-800 de lei; abonament la ziarul „Lumina”-350 de lei; abonament la revistele Episcopiei-1000 de lei.
Peste an mai sunt şi alte taxe pe care preoţii sunt obligaţi să le plătească:”corportazul” (un număr impus de icoane, cruciuliţe şi tămâie pe care fiecare parohie trebuie să le cumpere -300 de lei, cărţi, calendare şi alte obiecte bisericeştii -600 de lei.. Mai există o taxă lunară pentru Catedrala Mântuirii Neamului, de 30 de lei pentru un preot din parohie de gradul 3 şi 200 de lei pentru preot din parohie de grad 1.
Dacă un preot nu plăteşte la timp toate aceste taxe este luat în discuţie în „consistoriu „, un fel de instanţă de judecată, unde i se impune un termen pentru a-şi plăti „dările”, de nu, fie este scos din preoţime, fie i se aduce încă un preot în parohie.
De mai mulţi ani, majoritatea preoţiilor din Giurgiu nu îşi încasează salariile, deşi semnează statele de plată, două chiar. Unul pe salariu minim şi altul pe o sumă mult mai mare.
Acest caz, ce este deja în atenţia DNA, îl vom detalia mâine.

Claudiu Cimpoeru,Cristina Rotaru


Publicat  :  februarie 18, 2015

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare