Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, marcată şi la Giurgiu

Zi lupta cancerÎn luna februarie marcăm două evenimente importante pentru sănătate: Ziua Mondială de Luptă Impotriva Cancerului (4 februarie), Ziua Internationala a Copilului cu Cancer (15 februarie). Lupta împotriva cancerului este tot mai grea, iar medicii atrag atenţia că numărul pacienţilor diagnosticaţi cu această maladie este în continuă creştere şi în Romania.
O masă rotundă cu tema:“Activităţi. Obstacole. Provocări. Solutii la problemele bolnavilor oncologic din judetul Giurgiu” a fost oganizată vineri, 2 februarie 2018, la sediul Asociatiei “Prietenii de langa Tine” din Giurgiu, de către Asociatia Bolnavilor de Cancer si Hepatita Giurgiu si Asociatia “Prietenii de langa Tine”
Evenimentul a fost moderat de Mariana Mitroi, jurnalist si Director Executiv al Asociatiei Prietenii de langa Tine, care a subliniat că “Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este ocazia ca fiecare dintre noi să reflecteze asupra a ceea ce putem face. Orice am alege fiecare dintre noi, actiunile noastre vor face o diferenta in lupta impotriva cancerului. Trebuie subliniata importanta masurilor preventive, a cunoasterii si depistarii precoce a semnelor și simptomelor bolii, necesitatea accesibilitatii echitabile la tratament si a asigurrii resurselor necesare unei cercetari sustinute in domeniul depistarii si tratamentului diverselor forme de cancer”.
Organizatorii întâlnirii sunt două ONG-uri active la Giurgiu, Asociatia Bolnavilor de Cancer si Hepatita si Asociatia Prietenii de langa Tine, care au ţinut sa arate ca voluntari si autoritati locale pot sa se aseze la masa si sa gaseasca impreuna solutii la problemele persoanelor diagnosticate cu cancer – copii sau adulti -, de a atrage atentia asupra nevoii de suport pentru pacienti, familii si supravietuitori, pentru o mai buna intelegere a problemelor si provocarilor cu care se confrunta pacientii, dar si pentru accesul egal si tratament corespunzator.
Cretu Georgiana, presedinte Asociatia Bolnavilor de Cancer si Hepatita Giurgiu: “Noi toti trebuie sa facem mai mult pentru a pune capat atator tragedii pe care le generează cancerul. Aproximativ 1/3 din cancere pot fi prevenite. Masurile simple de promovare a unei vieți sanatoase trebuie privite ca prima linie de aparare impotriva cancerului. Este important ca activitatile noastre de informare cu privire la cancer sa se adreseze din ce in ce mai mult tinerilor. Din pacate, aceasta boala ii loveste din ce in ce mai des si pe cei tineri, iar un studiu recent arata ca nevoia de informare in randul acestora este una foarte mare”.
Lacramioara Ocunschi, Presedinte Asociatia Prietenii de langa Tine: ”Impactul cancerului este copleşitor. Fiecare ştie şi are cel puţin o poveste din care face parte cineva apropiat sau cunoscut care a fost sau este afectat de atingerea cancerului, având un impact copleşitor asupra individului, familiei acestuia si comunitatii.”
Desi nu a putut ajunge la masa rotunda, Florentina Popescu, directorul Casei de Asigurari de Sanatate Giurgiu si-a declarat sustinerea celor doua ong/uri in actiunile desfasurate, subliniind totodata aspectele sensibile pentru care se cauta solutii: “Problema pentru care nu găsim deocamadata solutie este cea a medicilor oncologi; nu reusim sa  mai determinam  macar un medic oncolog sa vina la Giurgiu, Dl Doctor Onisim de la Spitalul judetean fiind efectiv coplesit de numarul mare de pacienti care i se adreseaza.
O alta problema pe care vom incerca sa o rezolvam in perioada urmatoare – fiind deja demarate primele discutii – este cea a serviciilor medicale complementare oferite de un psiholog pentru acesti pacienti oncologici. Va doresc succes in actiunile si activitatile desfasurate si va asigur de tot sprijinul pe care considerati ca pot sa vi-l ofer!”

S-au evidentiat încă o dată problemele cu care se confruntă pacienţii oncologici din Romania, dar si aspectul deosebit de important al diagnosticarii precoce a cancerului.

# # #
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Giurgiu, date statistice privind pacientii oncologici din judetul Giurgiu

In evidenta celor doi medici oncologi pe care ii avem – unu la Giurgiu si unu la Bolintin – au fost inregistrati un numar de 667 pacienti in anul 2017, pacienti care au primit medicatie, atit din farmaciile cu circuit inchis: farmaciile de spital (cea cu administrare parenterala), cat si din farmaciile cu circuit deschis.
De asemenea, un numar de 593 de pacienti oncologici au primit, in anul 2017, medicatie pentru terapia durerii (de tip morfine ).
Acestia sunt pacientii aflati in evidenta celor doi medicii, dar o mare parte a pacientilor din judetul Giurgiu sunt in evidenta si sub supravegherea medicilor din clinicile din Bucuresti, iar despre acestia nu sunt detinute date la nivelul Casei de asigurari Giurgiu.
In anul 2017, la Giurgiu  nu au fost probleme cu aprovizionarea medicamentelor pentru pacientii oncologici.
Problema pentru care nu gasim solutie este cea a medicilor oncologi, nu reusim sa  mai determinam  macar un medic oncolog sa vina la Giurgiu, D-l Doctor Onisim de la Spitalul judetean fiind efectiv coplesit de numarul mare de pacienti care i se adreseaza.
O alta problema pe care voi incerca sa o rezolv in perioada urmatoare- existind deja demarate primele discutii – este cea a serviciilor medicale complementare , oferite de un psiholog pentru acesti pacienti oncologici.


Publicat  :  februarie 4, 2018

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare