Coaliția PSD-PNL respinge proiectul USR ca medicina primară să beneficieze de o creștere a finanțării până la 8% din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Victime ale deciziei sunt în special românii din orașele mici și de la sate, în condițiile în care România are peste 700 de localități fără medici de familie.
„România are cea mai mare mortalitate evitabilă din Uniunea Europeană și principala cauză a acestui indicator nenorocit este accesul deficitar la medicina primară, accesul deficitar la screening, la prevenție, la acoperire vaccinală, la monitorizarea bolilor cronice, la toate aceste componente care, în final, se soldează cu spitalizări evitabile și cu mortalitate evitabilă. Nu există lege a bugetului la care să nu se solicite, în Parlament, creșterea finanțării medicinei de familie. Nu există raport de țară care să nu recomande creșterea acoperirii cu medicină primară în micul urban sau în rural, nu există strategie națională de sănătate care să nu asume acest lucru, nu există ministru care să nu vorbească de importanța medicinei primare. Exact asta făcea proiectul pe care PSD și PNL îl resping, codifica această viziune într-un proiect de lege cu minim de finanțare, dacă ne uităm că media în Uniunea Europeană sare de 10%, iar în țările cu sisteme dezvoltate de sănătate este 14%”, declară Adrian Wiener, deputat USR și inițiator al proiectului de lege.
„Coaliția PSD-PNL respinge alocarea a minimum 8% din FNUASS pentru asistența medicală primară, deși tot spun că vor să dezvolte asistența medicală primară. Bine că avem măcar, datorită USR, care a inclus în PNRR, 180 de milioane de euro pentru investiții în cabinetele medicilor de familie, în special pentru oamenii din mediul rural, să aibă și ei acces la cabinete dotate și la medici. Acești bani sunt alocați din 2021, s-au aprobat cererile de finanțare din august 2022, iar astăzi, în noiembrie 2022, nu avem nici măcar un contract semnat, astfel încât să poată începe aceste renovări de cabinete medicale, care trebuie finalizate până pe 15 mai 2023. Fac un apel către ministrul Rafila să semneze aceste contracte ca să poată începe renovarea cabinetelor medicilor de familie”, precizează Diana Stoica, deputat USR.
Proiectul USR, depus încă din mai 2019, prevede creșterea la 8% din bugetul FNUASS a finanțării pentru asistența medicală primară și implicarea activă a autorităților locale în sprijinirea medicinei de familie.
În prezent, asistența medicală primară din România, care include și medicina de familie, beneficiază de aproximativ 6% din bugetul FNUASS. Evident, finanțarea inadecvată este asociată cu subutilizarea asistenței medicale primare și ambulatorii. De exemplu, populația peste 65 de ani are o medie de 1,9 consultații/an față de 4,1 consultații/an media UE.
România are peste 700 de localități fără medici de familie, iar vârsta medie a acestora este de 57 de ani. În următorii 10 ani se estimează că vor pleca din sistem 30% din cei 11.000 de medici de familie existenți.
Post your comments