Sâmbătă, 18 iulie 2020, la 82 de ani de la trecerea sa în eternitate, la Giurgiu a fost dezvelită o statuie a Reginei Maria, în prezenţa unui public numeros.
Sculptura fusese amplasată încă din data de 27 martie în parcul Regina Maria din centrul municipiului Giurgiu, dar la acel moment nu fusese posibilă o ceremonie oficială de inaugurare întrucât era în vigoare starea de urgență.
„Dezvelirea statuii Reginei Maria a României este un simbol care nu doar îmbogăţeşte edilitar oraşul nostru, ci pune un semn în cartea de istorie a României, arată faptul că pe aici au trecut de-a lungul vremurilor oameni extrem de importanţi, iar Regina Maria este un simbol. Un simbol al României Mari în primul rând, un simbol al hotărârii, al inteligenţei, al feminităţii hotărâte, al diplomaţiei, un simbol al faptului că România poate să aibă conducători buni, care să lucreze pentru popor. Regina Maria este cea care a fost numită ‘Mama răniţilor’ pentru că, deşi când era principesă i se interzisese, s-a dus pe front în Bulgaria şi a stat de vorbă cu bolnavii de holeră, cu ţăranii români pe care i-a găsit pe paturile spitalelor de campanie, pe care i-a alinat, i-a încurajat, cărora le-a dus medicamente, hrană, cărora le-a adus bucuria extraordinară de a-i mângâia însăşi viitoarea regină a României Mari. Ţăranii aceştia o pomenesc mai târziu, iar unul dintre ei, chiar din satul Remuş, judeţul Giurgiu, o va pomeni într-o scrisoare a sa”, a declarat managerul Muzeului Judeţean Giurgiu, Ionel Muscalu.
Muzeul judeţean Teohari Antonescu Giurgiu a colaborat fructuos în această perioadă cu Arhivele Naţionale ale României în demersul de a organiza o microexpoziţie dedicată uneia dintre simbolurile realizării României Mari, Regina Maria a României (1875-1938).
Utilizând mijloacele tehnice contemporane, colaborând de la distanţă, specialiştii şi cercetătorii celor două instituţii,restaurator Alexandra Cristică şi muzeograful Florentin Breazu, vă pun la dispoziţie o parte din roadele muncii lor de cercetare. Expoziţia dedicată personalităţii femeii care a marcat politic, medical şi diplomatic veacul trecut şi pe care, cu speranţă în vremuri mai bune, este prezentată publicului giurgiuvean în acest moment, adăugând fotografiilor din arhive, obiecte care i-au aparţinut, documente şi ziare din acele timpuri.
Această expoziţie poate fi vizitată la sediul muzeului judeţean şi face parte dintr-un program comun programat de mult timp împreună cu Primăria Giurgiu şi Biblioteca Judeţeană „I.A. Bassarabescu”. Ea însoţeşte atât expoziţia de carte de la bibliotecă, cât mai ales expunerea statuii Reginei într-un parc special amenajat în oraş.
Statuia Reginei Maria a fost dezvelită oficial
Publicat
: iulie 20, 2020
Citește și …
-
-
-
-
-
Schimb de experienţă româno-bulgară, la Clejani!
Posted in: Actualitate, Administratie Comments: 0 -
-
-
-
-
USR Giurgiu: O Românie pentru toți, nu doar pentru unii!
Posted in: Cancan Comments: 0
-
-
-
-
-
Sile Cobzaru, candidat Forţa Dreptei Giurgiu pentru Senat: Cu onoare și determinare, candidez din partea partidului Forța Dreptei, pe poziția 6 pe buletinul de vot
Posted in: Actualitate, Politica Tags: Forta Dreptei, sile cobzaruDragi giurgiuveni, Cu onoare și determinare, candidez din partea partidului Forța Dreptei, pe poziția 6 pe buletinul de vot, pentru Senatul României, reprezentând județul nostru. Cred într-o politică bazată pe integritate, muncă și respect față de oameni. Viziunea mea este una clară: să transformăm Giurgiu într-un județ de care să fim mândri, să aducem investiții, […]
Read More
Post your comments