Subiectul fierbinte pentru presa giurgiuveană a fost în această săptămână evacuările celor care locuiesc în căminele de nefamilişti din zona Istru.
A devenit deja un stereotip să denumim această zonă „Ghetourile de la Istru”, să vorbim despre mizeria care există aici, despre infracţionalitatea din acest loc. Cred însă că am uitat ceva esenţial, faptul că aici locuiesc totuşi Oameni.
Vreau să menţionez, încă de la început, că este de apreciat decizia curajoasă a executivului primăriei Giurgiu, care a lăsat deoparte orice calcul electoral şi a hotărât să rezolve una dintre petele negre ale acestui oraş. Era nevoie ca această măsură să fie luată, era nevoie de iniţiativă şi fermitate.
Totuşi, aproape întotdeauna există un dar şi un totuşi, cred că s-a greşit în faptul că nu s-a încercat o cale de comunicare cu cei care locuiesc aici, că nu a fost luat şi analizat fiecare caz în parte, că a fost tratat totul la modul: „trebuie să-i evacuăm pe cei care locuiesc în ghetou”. Nu au fost explicate şi arătate alternativele care li se oferă, fapt care a creat o stare de confuzie, disperare, de aici apărând şi tentativele de sinucidere din aceste zile.
Pentru că, într-adevăr, oamenii de aici sunt disperaţi, nu au alternative, nu au unde locui. Dintr-un calcul aproximativ, sunt 160 de familii care locuiesc în cele două blocuri, impresionant este numărul de copii, 400. Aceştia trebuie să părăsească acoperişul care i-a adăpostit în ultimii ani, marea lor întrebare este: Unde mergem?
Sunt familii care, în baza unui contract de închiriere cu primăria, au investit în locuita închiriată. A intrat poliţia peste ei, le-a distrus tot şi i-a aruncat în stradă.
În mod normal şi legal, la orice evacuare trebuie trimisă o înştiinţare scrisă cu termene şi condiţii, cei care locuiesc aici spun că nu au primit aşa ceva.
Revenind la ideea principală, că fiecare caz trebuia tratat în mod particular, a fost luată decizia ca cei care nu au au act de identitate pe Giurgiu să fie trimişi în localităţile de provenienţă. Caz particular; C.B, are 25 de ani, patru copii şi este născut la Istru. În actul de identitate apare ca având locuinta în judeţul Călăraşi, deoarece părinţii săi s-au despărţit şi şi-a trecut domiciliul la bunici. Este el giurgiuvean, sau nu este?
Mai multă atenţie şi mai multă comunicare, cred că sunt soluţiile pentru problemele de aici, pentru că, din discuţiile avute cu liderii de opinie, situaţia poate degenera. Miercuri seara, a avut loc o a doua tentativa de sinucidere, după ce cu o zi înainte un bărbat s-a urcat pe bloc ameninţand că se aruncă în gol. A fost tratată la modul: „Strugurel” – asta este porecla în zona Istru a bărbatului care în urmă cu aproximativ o săptămână s a urcat pe clădirea primăriei, ameninţând tot cu sinuciderea, are de gând să se sinucidă s-au nu? Poate nu a făcut-o în urmă cu o săptămână, sau ieri, dar dacă se va întâmpla mâine, cine răspunde? A fost acesta consiliat psihologic şi dacă da, cu ce rezultate?
Astăzi, conducerea primăriei are programată o întâlnire cu mai mulţi reprezentanţi ai celor care sunt în curs de evacuare. Nu este menirea presei să ofere sfaturi, dar din discuţiile avute cu cei care locuiesc aici, consider că trebuie infirmat cât mai repede zvonul că blocurile vor fi dărmate pentru că terenul este vândut către o firmă din Constanta, trebuie prezentate alternativele care există pentru a fi mutaţi, situaţia trebuie liniştită.
Post your comments