Pesta porcină africană face ravagii în Giurgiu. Vânătorii nu găsesc mistreţii să-i ucidă!

pesta-porcină

Virusul Pestei Porcine Africane (PPA) se răspândeşte într-un mod agresiv în ultima lună în judeţul Giurgiu, numărul focarelor de PPA aproape dublându-se în această perioadă.
La data de 26 iulie, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu raporta un număr de 63 de focare la porcii domestici şi 20 de cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreţi, în 6 fonduri de vânătoare.
La data de 26 august, DSVSA Giurgiu raportează 168 de focare la porcii domestici, 5 focare în exploataţiile comerciale şi 36 cazuri la porcii mistreţi, în 8 fonduri de vânătoare.
Între timp, au fost ucişi preventiv aproximativ 6 mii de porci, majoritatea, 2.000 de capete, în exploataţia comercială din satul Milcovaţu, comuna Letca Noua. Porcii din exploataţia de la Milcovaţu au fost cumpăraţi de la o fermă din Cetatea, comuna Frăteşti. De aici a fost adusă şi pesta porcină africană.

Liviu Florescu

” Ancheta epidemiologica este încheiată. Este evident că pesta a apărut în ferma de la Letca prin porcii aduşi de la exploataţia din Cetatea. Acum încercăm să descoperim cu a pătruns PPA în ferma de la Cetatea.”, ne-a declarat Liviu Florescu, directorul DSVSA Giurgiu.
porci-mistreti-1170x658

Porcii mistreţi sunt indicaţi ca fiind principalii vinovaţi de răspândirea PPA. Liviu Florescu spune că a fost emis ordinul de ucidere a a porcilor mistreţi către toate fondurile de vânătoare din judeţul Giurgiu, cu prioritate pentru cele aflate în Lunca Dunării. După două săptămâni, rezultatul este dezastruos. Echipele mixte, formate din personalul Direcţiei Silvice, MAI şi AJVPS au ” reuşit” să ucidă doar 2 porci mistreţi:
” Sunt echipe împărţite pe sudul judeţului. Domnul Mirică, preşedintele AJVPS, spune că vegetaţia este foarte înaltă şi porcii mistreţi sunt foarte greu de ucis. De asemenea, numărul porcilor mistreţi este foarte mic, probabil că au fost ucişi de pestă”, mai spune directorul DSVSA Giurgiu.
În timp ce virusul îşi continuă evoluţia în fiecare zi, combaterea Pestei Porcine Africane se desfăşoară sub aspecte specifice româneşti: primarii, care nu vor să-şi supere alegătorii, tocmai acum în prag de alegeri, fondurile de vânătoare, care nu vor să ucidă, la un preţ de nimic, porcii mistreţi ce la poate aduce mii de euro.
Mai mult, în gospodăriile unor paznici de vânătoare sunt crescuţi porci ” metişi”, de fapt porci mistreţi încrucişaţi cu porci domestici. Un asemenea caz a fost descoperit în satul Letca Veche, 12 porci „metişi” fiind găsiţi de către reprezentanţii DSVSA în gospodăria unui paznic de vânătoare de la fondul de vânătoare ” Diana „.


Publicat  :  august 27, 2019

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare