Pentru ce trece Zona Liberă la Consiliul Judeţean !

13882109_10205237292011502_4316178176845325004_n

„În acest moment, Zona Liberă nu se mai justifică ca mod de lucru. Zonele Libere funcţionează foarte bine doar în ţările care nu fac parte din Uniunea Europeană. Gândim un proiect pentru dezvoltarea unei zone industriale, o investiţie care să beneficieze de fonduri libere, zonă în care să creăm o infrastructură pentru atragerea de investitori. „– declara în cadrul unei recente conferinţe de presă Niculae Badalau, preşedintele PSD Giurgiu.
Nu a trecut decât o săptămână şi noua conducere a Consiliului Judeţean a iniţiat demersurile pentru transformarea Zonei Libere în Parc Industrial.
Pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu judeţean de marţi, 9 iulie, se află un proiect de hotărâre privind încetarea aplicabilităţii Hotărârii nr.14 din 4 iulie 2008 a Consiliului Judeţean Giurgiu privind transferul cu titlu gratuit a acţiunilor S.C. “Administraţia Zonei Libere Giurgiu” S.A. către Consiliul Local Giurgiu, prin preluarea patrimoniului acesteia.
Răzvan Cuc, Administratorul Public al judeţului Giurgiu şi fost director al Zonei Libere, explică cum s-a ajuns la această decizie şi care sunt beneficiile ei pentru oraşul şi judeţul Giurgiu.
Cuvântul ” magic” este implementarea de proiecte cu finanţare europeană:

” În urma încetării, în anul 2007, a facilităţilor de care beneficiau societăţile comerciale care îşi desfăşurau activitatea în Zona Liberă, a dispărut şi interesul pentru aceasta. Am fost directorul Zonei Libere şi am constatat că se ajunsese într-un blocaj al dezvoltării. Firmele care îşi desfăşoară activitatea aici, nefiind proprietare pe teren, nu pot apela la credite bancare.
Zona Liberă nu a fost şi nu poate fi eligibila pentru desfăşurarea de proiecte cu finanţare europeană.
Am considerat că transformarea acesteia, în mare parte, în Parc Industrial este cea mai bună soluţie pentru Giurgiu.
Este o oportunitate extraordinară pentru a realiza noi locuri de muncă în Giurgiu, pentru atragerea de fonduri europene.
Societăţile comerciale care vor veni în Parcul Industrial vor beneficia de mai multe facilităţi: nu vor plăti impozit pe clădiri şi terenuri, vor putea construi fără să plătească taxe pentru autorizaţiile de construcţie. Mai mult, Parcurile Industriale sunt eligibile pentru accesarea de bani europeni.
Avem exemplele unor oraşe mari, Arad, Oradea, Sfântul Gheorghe, care au creat astfel de Parcuri Industriale, cu un impact pozitiv în economia din zonă.
Nimeni nu îşi va pierde locul de muncă, atât din rândul angajaţilor administraţie Zonei Libere, cât şi de la firmele care funcţionează aici. Prioritatea noastră este să identificăm cele mai bune soluţii pentru a crea cât mai multe locuri de muncă pentru giurgiuveni.”
În perioada următoare, conducerea Consiliului Judeţean urmează să aibă o întâlnire cu agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în Zona Liberă, aceştia având posibilitatea să alega dacă îşi continuă activitatea în regim de zona liberă sau îşi doresc să facă parte din viitorul Parc Industrial.


Publicat  :  august 9, 2016

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare