Începând cu această lună Casa Naţională de Sănătate a impus medicilor de familie şi farmaciilor noi reguli privind eliberarea reţetelor compensate. Dacă pentru medici aceste noi reguli sunt benefice, deoarece pacienţii nu mai sunt nevoiţi să se prezinte lunar la cabinet pentru eliberarea reţetelor, acestea putând fi eliberate pentru o perioadă de trei luni, pentru farmacii şi pentru bolnavii cu posibilităţi financiare reduse, reglementările recente le creează mari probleme.
În teorie totul pare a fi în favoarea tuturor celor implicaţi, problemele apar când pacienţii solicită eliberarea fracţionată a medicamentelor, deoarece nu au bani pentru a cumpăra toată reţeta pe trei luni. Este un regulament destul de greu de înţeles şi pentru cei care lucrează în sistem, cu atât mai puţin de către pacienţi.
De exemplu, dacă medicul de familie îţi eliberează o reţetă pe 3 luni, cu 5 poziţii de medicamente, dacă în prima lună ai bani să le cumperi pe toate 5 eşti obligat în lunile următoare să faci acelaşi lucru. Dacă nu ai bani şi vrei renunţi la un medicament, pe care nu-l consideri esenţial, pierzi compensarea şi eşti nevoit să plăteşti preţul întreg al medicamentelor.
Dacă, încă din prima lună, alegi doar 3 medicamente din listă, poţi şi în luna următoare să faci acelaşi lucru. Motivaţia oficială este dorinţa respectării unei scheme de tratament prescrisă de către medic, dar până la urmă, mulţi pacienţi fără posibilităţi financiare sunt puşi în dificultate. Sunt situaţii în care anumite medicamente sunt retrase de pe piaţă de la o lună la alta, sau bolnavul nu răspunde corespunzător la tratamentul prescris, el este nevoit să meargă timp de 3 luni cu aceeaşi medicamentaţie pentru a beneficia de compensarea oferită.
Post your comments