MUNCA – „Marele Secret” al locuitorilor din comuna Colibasi

Rosii colibasiÎn acest moment comuna Colibaşi este una dintre puţinele localităţi din România în care nu există pământ nelucrat. Chiar mai mult, nu este suficient teren cât să acopere dorinţa şi forţa de muncă a localnicilor.
Sunt sute de ha de teren acoperite de sere şi solarii, în culturi diverse. În Colibași mai curând întrebi de cine nu are solarii decât de cine are.
solarii colibasi
În solarii munca începe încă de la patru dimineaţa, deoarece peste câteva ore temperaturile ajung şi la 80 de grade. Muncesc atât bătrânii cât şi copiii. Deşi este o comună foarte vie, în Colibaşi nu există cârciumi, pentru că acestea ar da faliment. Locuitorii îşi petrec majoritatea timpului în câmp.Constantin Stoica
” Cea mai mare comoară a noastră este forţa de muncă. Noi muncim în câmp de la bunici până la nepoţi. „, declara recent primarul comunei Colibaşi, Constantin Stoica, la o întâlnire cu ministrul agriculturii.
Oameni gospodari, care pun pasiune în tot ceea ce fac, fermierii din Colibaşi au înfiinţat o Cooperativă agricolă, Bioprod, prin intermediul căreia producătorii îşi comercializează produsele.Bioprod
Zilnic, tirurile preiau de aici rodul muncii legumicultorilor din zonă şi le distribuie către supermarket-uri. Producătorii din Colibaşi, dar şi din localităţile învecinate, vin şi îşi aduc marfa la cooperativă. Aici este sortată, ambalată şi livrata pe piaţă. Se distribuie castraveţi, ceapă verde, salată verde, varză, gulii, mărar, leuştean, pătrunjel, cartofi, dovlecei,roşii, etc, produse realizate de către micii producători din zonă.
Produsele din Colibaşi reprezintă un brand recunoscut în toată ţara. Legumele sunt apreciate pentru calitatea şi sănătatea lor.Bioprod
Membrii asociaţiei lucrează peste 450 de ha de teren agricol, toate irigate. Sunt şi agricultori din cunoscuta zona legumicolă Matca care fac parte din Cooperativa agricolă din Colibaşi.
Drumul legumelor de Colibaşi este unul dificil. Porneşte de la sămânţa plantată în pământ şi străbate toate etapele până ajunge a fi comercializată.
În urmă rămâne multă transpiraţie şi mâini crăpate de atâta muncă.


Publicat  :  octombrie 30, 2023

Related Articles

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

ziare