Masura 41.322 – „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale” a fost implementata de Asociatia GAL Centrul pentru Devzoltare Rurala Giurgiu in 9 localitati din judet, care fac parte din GAL si care au aplicat pentru diferite proiecte: Malu, Vedea, Izvoarele, Gogosari, Calugareni, Stoenesti, Putineiu, Schitu si Singureni. De la achizitia de utilaje necesare pentru bunul mers al comunitatii, pana la renovarea si dotarea Caminelor Culturale, infiintarea si construirea de gradinite, locuri de joaca sau terenuri de sport, primariile s-au implicat si au accesat fonduri nerambursabile in valori cuprinde intre 30.000 de euro, pana la 200.000 de euro pentru fiecare proiect.
Proiecte selectate si finantate pe Masura 41.322 au ca obiectiv cresterea calitatii vietii in mediul rural, dar si dotarea autoritatilor locale cu utilaje specifice pentru interventii in cazurile in care comunitatea se afla in situatii neprevazute. Asociatia GAL Centrul pentru Dezvoltare Rurala Giurgiu a sprijinit si indrumat beneficiarii sa obtina sprijinul financiar nerambursabil, pentru implementarea proiectelor, astfel:
Comuna MALU – dotarea Caminului Cultural
Caminul Cultural din comuna Malu a fost construit intre anii 1966 – 1970, fiind singurul si cel mai mare edificiu cultural din comuna, dar si la nivel de judet. Constructia are o suprafata de 563 mp, desfasurata pe doua nivele si are in componenta sala de spectacole cu o capacitate de 300 de locuri, sala pentru actori, sala pentru decoruri, dar si o scena de 150 mp.
Pentru continuarea activitatilor, dar si pentru imbunatatirea actului cultural, in speranta ca se vor atrage din ce in ce mai multi tineri, a fost nevoie de modernizarea Caminului Cultural. Astfel, s-a modernizat scena, s-a amplasat o instalatie de sonorizare la standarde inalte, s-a modernizat sala de spectacole prin inlocuirea scaunelor cu altele noi, s-a achizitionat o instalatie de iluminat noua, s-au schimbat cortinele si sistemul de culisare al acestora, etc.
Obiectivele pe care si le-a propus unitatea administrativ teritoriala din Malu pentru implementarea acestui proiect au fost, sprijinirea patrimoniului care consta in traditii, literatura populara, mestesuguri si creatii spirituale ale comunitatii, si nu in ultimul rand, achizitionarea de echipamente pentru expunerea, protectia si promovarea patrimoniului cultural.
Sprijinul nerambursabil obtinut cu ajutorul Asociatiei GAL Centrul pentru Dezvoltare Rurala Giurgiu pentru implementarea acestui proiect a fost de 50.447 euro.
Comuna SCHITU – achizitionarea unui utilaj multifunctional pentru Situatii de Urgenta
Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta (SVSU) are drept scop apararea comunitatii si interventia rapida impotriva incendiilor, inundatiilor, a fenomenelor meteo periculoase sau a accidentelor obisnuite. Activitatea desfasurata de SVSU reprezinta o activitate de interes local, judetean si national, din cauza implicatiilor sociale, economice si ecologice pe care le reprezinta fenomenele expuse mai sus.
Rolul SVSU Schitu este ca printr-un concept unitar sa se dezvolte continuu, sa se modernizeze si sa indeplineasca masurile de prevenire si de reducere a efectelor fenomenelor periculoase. O interventie rapida in cazul unui incendiu, poate salva vieti omenesti, bunuri si se pot limita eventuale prejudicii ale mediului ambiant.
Obiectivele generale ale investitiei unitatii administrativ teritoriale Schitu prin achizitionarea autospecialei multifunctionale constau in:
imbunatatirea accesului la serviciile de baza , inclusiv cele pentru situatii de urgenta, pentru populatia din mediul rural;
cresterea numarului de obiective de patrimoniu din spatiul rural protejat.
Obiectivele specifice ale acestei investitii urmaresc:
protejarea patrimoniului material;
achizitionarea de echipamente pentru protectia si siguranta populatiei.
Sprijinul nerambursabil obtinut cu ajutorul Asociatiei GAL Centrul pentru Dezvoltare Rurala Giurgiu a fost de 24.461 euro.
Post your comments