Răzvan Cuc – Ministrul Transporturilor şi Toma Petcu – Ministru Energiei sunt cele două propuneri de giurgiuveni pentru noul guvern PSD – ALDE. Giurgiu, unul dintre cele mai mici şi sărace judeţe din ţară, a reuşit performanţa să aibă doi miniştri. Mai mult, aceştia vor cordona unele dintre cele mai importante ministere din guvern. Meritul este, în primul rând, al senatorului Niculae Bădălău, care a reuşit să pună judeţul nostru pe harta importantă a politicii româneşti.
Răzvan Alexandru Cuc a fost secretar de stat la Transporturi, numit în octombrie 2015 de către Victor Ponta. Răzvan a fost eliberat din funcţie, în mai 2016, de către premierul Cioloş, sub pretextul că acesta ar fi participat la un miting electoral PSD în Giurgiu. O hotărâre strict politică, fără legătură cu activitatea desfăşurată de către acesta în cadrul ministerului.
Toma Petcu, prin activitatea politică din ultimii ani, a demonstrat că ştie foarte bine ce vrea: a condus Agenţia Naţională de Mediu, este vicepreşedinte ALDE la nivel naţional, este unul dintre comunicatorii partidului.
Acestea sunt veştile bune. Veştile rele ne arată ca Răzvan Cuc şi Toma Petcu vor conduce unele dintre ministerele expuse cel mai mult media, cu mari probleme, cu sume importante de gestionat.
Ministerul Transporturilor este unul dintre ministerele unde miniştrii au fost cel mai des remaniaţi. De la Masterplanul pe Transport, CNANDR, autostrăzi, deszăpezirea şi până la privatizarea portului Constanța și aeroportului din București prin listarea la bursă, sunt doar câteva dintre provocările viitorului ministru. De modul în care va reuşi să gestioneze aceste probleme, depinde în mare parte, viitorul politic al lui Răzvan.
În plan local, Răzvan Cuc poate pune în practică două dintre promisiunile din campania electorală: refacerea podului de la Grădiştea şi proiectul „Giurgiu- oraş portal”. Totul depinde doar de el, nu mai există scuze, este ministrul Transporturilor.
Toma Petcu urmează să coordoneze un sector strategic al ţării: energia. Provocările sale vor fi pe termen scurt, mediu şi lung. Trebuie să găsească soluţii pentru numirea de administratori privaţi în sistemul energetic (măsura impusă de către FMI), trebuie să găsească cei mai buni paşi pentru a reuşi să ” danseze” cu interesele ” băieţilor deştepţi”. Ori le cedează, ori va avea parte de tot felul de ştiri negative prin presa naţională.
De parcă nu ar fi suficient, Toma Petcu trebuie să pună în practică Strategia Energetică Naţională pentru perioada 2016-2030.
O fi de bine, o fi de rău, este ca în Liga Campionilor: competiţia este dificilă, dar şi recompensele pot fi pe măsură efortului depus.
Post your comments