In cadrul parteneriatului Asociatiei GAL Centrul pentru Dezvoltare Rurala Giurgiu a existat o regula impusa in toata Europa pe Programul Leader: parteneriatiul trebuie sa fie in proportie de peste 50% din parteneri privati. Despre procedura de selectie si despre actiunile intreprinse in acest sens ne vorbesc presedintele GAL Centrul pentru Dezvoltare Rurala Giurgiu – Nan Genu si managerul Asociatiei – Ionut Cioaca.
„Indiferent de numarul unitatilor administrativ teritoriale, a institutiilor care fac parte din Asociatie, 50% dintre parteneri trebuie sa fie parteneri privati. Acestea sunt regulile si trebuie respectate cu rigurozitate. La selectie, de asemenea a fost impusa o regula similara, astfel incat proiectele sa fie selectate de catre un comitet de selectie format in aceeasi proportie – peste 50% parteneri privati.
In momentul in care a fost stabilit acest comitet de selectie am avut mai multe runde de discutii cu partenerii si acestia au inteles importanta acestui demers. Fiecare proiect in parte a fost discutat in acest comitet in cadrul unor intalniri largi, la care au participat si reprezentanti ai ministerului de resort. Rezultatul a fost un procent foarte bun de absorbtie din totalul fondurilor disponibile” a precizat Nan Genu.
Suma disponibila pentru proiectele implementate de Asociatia GAL Centrul pentru Dezvoltare Rurala Giurgiu a fost de circa 10 milioane de lei noi, iar numarul de proiecte depus si selectat a fost de 30 de proiecte care acopera intreaga arie in care actioneaza Asociatia.
„Este o oportunitate binevenita si nesperata pentru beneficiarii acestor proiecte. Spun asta, pentru ca, poate ca exista oportunitatea depunerii de proiecte si la nivel national, dar termenul de aprobare ar fi fost mult mai mare, procedura este mai greoaie si mai indelungata la AFIR, fata de GAL. In acelasi timp, ei ar fi intrat in concurenta cu proiecte din toata tara, pe cand la GAL-ul nostru selectia se face pe local si intra in concurenta doar cu proiectele din aria acoperita de Asociatia noastra” a spus Ionut Cioaca, managerul GAL Centrul pentru Dezvoltare Rurala Giurgiu.
Exista si un procent de cofinantare in cadrul proiectelor implementate cu ajutorul Asociatiei GAL Centrul pentru Dezvoltare Rurala Giurgiu, pe care il clarifica Nan Genu:
„Exista procente de cofinantare specifice fiecarei Masuri. Masurile pe care s-a acordat finantarea in perioada aceasta au fost: adresate autoritatilor publice locale – Masura 41. 322, Masura 41.121 – modernizarea exploatatiilor agricole si Masura 41.312- crearea si dezvoltarea de microintreprinderi in mediul rural.
Pe Masura 41.322, nu a existat cofinantare din partea beneficiarilor, finantarea din fonduri nerambursabile fiind de 100%.
Pe Masura 41.121, procentul de cofinantare a fost de 50%, dar aici, elementul care a facut misiunea noastra foarte dificila a fost conditia ca beneficiarii sa fie tineri pana in 40 de ani. Am vrut astfel sa impulsionam o dezvoltare pe termen lung a agriculturii in zona acoperita de Asociatie, mai ales ca aceasta conditie este si o prioritate nationala. In acest sens am avut o serie de actiuni de promovare in fiecare localitate, la fiecare sediu de primarie am amplasat plachete informative, am distribuit flayere, am organizat intalniri cu potentialii beneficiari…
La Masura 41.312 au fost proiecte frumoase si viabile, cu un procent de cofinantare de 30%. Pe total, procentul de contractare, de absorbtie a fondurilor disponibile este de 94% la nivelul GAL Centrul pentru Dezvoltare Rurala Giurgiu”, a precizat Nan Genu.
GAL Centrul pentru Dezvoltare Rurala Giurgiu – procedura de selectie si cofinantari
Publicat
: octombrie 21, 2015
Post your comments