Fermierii giurgiuveni ale căror culturi au fost calamitate de seceta din acest an vor beneficia de plăţi compensatorii. Dosarele pot fi depuse la centrele APIA din Giurgiu, Comana, Hotarele şi Valea Plopilor până în data de 2 decembrie.
Termenul de depunere este foarte scurt iar volumul de munca foarte mare. În prezent 3253 de producători agricoli au procese verbale de calamitate, eliberate de către Direcţia Agricolă Giurgiu.
În cadrul unei conferinţe de presă, pe care a susţinut-o luni, 9 noiembrie, Carmen Miron Uratu – directorul APIA Giurgiu a făcut un apel la producătorii agricoli eligibili ca în momentul în care se prezintă la centrele APIA să aibă dosarul complet pentru a se putea lucra rapid şi uşor:”Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii de eligibilitate:
– Să fie înscriși în Registrul unic de identificare al APIA (să dețină ID de fermier)
– Să fie înregistrați în evidențele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015
Să dețină proces verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat în perioada 1 aprilie – 20 octombrie 2015, în care să fie incluse informații privind cultura, suprafața calamitată precum și procentul de calamitare de peste 30%.
Culturile pentru care se acordă plați compensatorii sunt: Porumb – 280 lei/ha; Floarea soarelui -285 lei/ha; Soia -335 lei/ha; Cartof – 1.130 lei/ha; Sfecla de zahăr -600 lei/ha; Legume de câmp -1.490 lei/ha; Plante de nutreţ – 222,5 lei/ha; Păşune – 50 lei/ha; Fâneaţa -75 lei/ha”
Pentru formele asociative şi persoanele juridice sumele compensatorii se dublează.
Din datele centralizate până în prezent de către Direcţia Agricolă Giurgiu, culturile de porumb şi floarea soarelui au fost cele mai afectate de seceta din acest an.
Post your comments