Preambul:
Conform unui Regulament din anul 2023 al Parlamentului şi Comisiei Europene (COM (2023), 769 final), comerţul cu câini şi pisici în cadrul Uniunii Europene este o afacere foarte profitabilă. UE estimează că anual se realizează tranzacţii, prin practici comerciale neloiale sau chiar ilegale, în valoare de 1,3 miliarde euro.
Cu ocazia acțiunii coordonate a UE privind comerțul ilegal cu câini și pisici, care a
avut loc în 2022 și 2023, au fost colectate dovezi privind un volum important de
falsificări de documente, informații înșelătoare și indicații privind circulația
disimulată a câinilor în scopuri comerciale sub formă de circulație necomercială
pentru a beneficia de norme de control mai puțin stricte.
Legislaţia în domeniu în România este una care lasă loc la interpretări.
Adăposturile de animale se autorizează în conformitate cu prevederile Ordinului președintelui A.S.V.S.A. nr 10/2024 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităților, centrelor de colectare, transportatorilor și mijloacelor de transport rutier din domeniul sănătății și protecției animalelor.
În legislaţie se spune clar condiţiile în care un adăpost poate funcţiona legal şi sunt detaliate şi obligaţiile Direcţiilor Judeţene Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor.
Conform site-ului oficial al A.S.V.S.A (http://registru-caini.ro), în judeţul Giurgiu funcţionează doar trei adăposturi care sunt autorizate sanitar veterinar: adăpostul din Giurgiu, cel de la Uzunu şi adăpostul de la Mihăileşti.
Într-adevăr, legea nu te obliga să fii autorizat, dar sunt nişte reglementări privind bunăstarea animalelor pe care niciun adăpost nu le respectă (spaţiu util, câinii nu pot fi ţinuţi în cuşcă, instalaţii corespunzătoare pentru depozitarea încărcăturii de deşeuri zilnice, etc. NR. Doar nu facem curs de legislaţie cu cei din conducerea DSVSA Giurgiu).
Direcţiile judeţene sunt obligate să desfăşoare controale periodice şi să aplice măsuri, amenzi şi să ridice animalele cazate necorespunzător.
Valter Mărăcineanu- Satul în care numărul câinilor a depăşit numărul oamenilor
Satul Valter Mărăcineanu aparţine de comuna Iepureşti. Cu greu poţi ajunge aici fără să rişti să distrugi autoturismul.” Dacă ar fi după mine, nu aş asfalta uliţele de aici. Se distruge farmecul locului”, ne spune proprietarul unui adăpost pentru câini din Valter Mărăcineanu.
În sat sunt două adăposturi mari, unul care îngrijeşte aproximativ 70 de câini şi altul cu aproximativ 100 de câini.
Evident, acestea nu sunt autorizate sanitar veterinar, legea din România nici nu impune acest lucru.
Sunt persoane care ne-au spus că se câştigă 50 de euro pe lună pentru îngrijirea unui câine, proprietarii adăposturilor spun că este doar dragoste pentru animale.
În Valter Mărăcineanu dragostea pentru câini se pare că este mare. Uliţele satului au fost luate în stăpânire de haitele de câini. Sunt voci care spun că aceşti câini provin din adăposturi, proprietarii adăposturilor acestora aruncă vina pe cetăţeni: ” Oamenii aruncă câini pe domeniul public, numai eu am salvat câţiva şi i-am dus în adăpost”.
Este imposibil de aflat care este adevărul, oamenii vorbesc doar sub protecţia anonimatului, conducerea instituţiilor cu abilitate în domeniu ridică din umeri.
” Este o doamnă din Germania care sponsorizează aceste adăposturi. Le asigură banii pentru hrană şi tratament şi cel care îi îngrijeşte primeşte lunar 50 de euro pentru fiecare câine. Este o adevărată afacere. La început, oamenii din sat erau deranjaţi de aceste adăposturi. Acum au luat şi ei 20-30 de câini şi nu mai merg la muncă. Câştigă peste 1000- 1500 de euro pe lună doar pentru că au grijă de aceşti câini. Cel cu 100 de câini câştigă în fiecare lună 5000 de euro”, este declaraţia unei persoane care cunoaşte foarte bine ce se întâmplă în sat.
În Valter Mărăcineanu sunt multe persoane care s-au stabilit aici pentru frumuseţea zonei, mulţi au renunţat să mai investească din cauza acestor adăposturi.
În urmă mai multor sesizări, adăposturile au fost verificat, după îndelungi insistenţe, de către DSVS şi DSP Giurgiu.
Au venit, au văzut, au plecat.
Proprietarul unuia dintre adăposturi ne-a invitat să vedem în ce condiţii sunt ţinuţi câinii.
Deşi nu este autorizat, condiţiile sunt net superioare faţă de adăpostul din Giurgiu.
” Toţi câinii din adăpost sunt microcipaţi, castraţi, vaccinaţi şi bine îngrijiţi. Avem un contract cu un cabinet veterinar şi colaboram cu mai multe asociaţi pentru protecţia animalelor. Câini din adăpostul nostru provin din adăposturile publice şi din cei abandonaţi.”, ne spune proprietarul adăpostului.
Acesta neagă că activitatea reprezintă o afacere:
” În afară de sponsorizări, ne susţinem activitatea din sumele plătite de către persoanele care vor să adopte un câine. Sunt persoane din străinătate că vor să salveze un câine de la eutanasiere şi să-l adopte. Sunt formalităţi legale ca şi cum ai adopta un copil. Aceşti câini ajung în adăpostul meu şi sunt găzduiţi până ajung în străinătate”., ne declară acelaşi proprietar de adăpost.
Până în momentul în care la nivel naţional nu va fi adoptată o legislaţie clară în domeniu, cu reguli şi sancţiuni bine definite, zona aceasta a animalelor fără stăpân va rămâne la mică înţelegere, vor fi păreri pro şi păreri contra.
Cert este că reprezintă o mare problemă, la fel ca şi gunoialor menajere, pentru autorităţile locale. Majoritatea localităţile din Giurgiu au fost invadate de câini fără stăpâni şi există suspiciuni că aceştia sunt eliberaţi chiar din adăposturi, inclusiv din alte judeţe din ţară.
Post your comments