Mere fermentate, tocmai bune pentru făcut ţuică. Asta au primit astăzi, 10 octombrie, preşcolarii şi şcolarii din comuna Clejani de la firma care a câştigat contractul de furnizare de fructe proaspete, contract încheiat de Consiliul judeţean Giurgiu, în cadrul Programului pentru şcoli al României, ce face parte din programul pentru şcoli al Uniunii Europene.
Programul a început cu data de 1 octombrie 2024 şi este a doua oară când se întâmplă acest lucru.
După ce conducerea primăriei Clejani şi cadrele didactice au sortat merele primite, au constatat că, în mare parte, acestea au intrat în fermentaţie sau sunt mult sub gramajul specificat în caietul de sarcini: 2 mere/100 grame.
Revoltat, Florin Nidelea, primarul comunei Clejani, ne-a declarat:
Primarul comunei Clejani ne-a mai declarat că, ieri, 9 octombrie, conducerea unităţii şcolare din comună a fost la Consiliul judeţean pentru a semnala probleme avute cu firma care a câştigat contractul, dar directoarea şcolii nici nu a fost luată în seamă, mai mult, a fost agresată verbal de către patronul unei societăţi comerciale care are un rol destul de dubios în cadrul acestui contract.
Conform unei adrese primite de la Consiliul judeţean Giurgiu, contractul de distribuire de legume-fructe în judeţul Giurgiu a fost câştigat pentru toate cele 7 loturi de către firma SC Pol Fruct SRL din judeţul Prahova. Conform presei din Prahova, firma este condusă de către Alexandru Bozianu, care este soțul ex-deputatului PMP de Prahova, Nicoleta-Cătălina Bozianu (https://www.incisivdeprahova.ro/2021/11/02/ii-miroase-cuiva-a-frauda-aiureaalexandru-bozianu-este-sotul-ex-deputatului-pmp-de-prahova-nicoleta-catalina-bozianu-si-este-directorul-pol-fruct-din-2018tot-de-atunci-au-inceput-sa-curga-si-co/).
SC Pol Fruct SRL a câştigat contracte asemănătoare şi în alte judeţe şi a avut numeroase probleme privind calitatea merelor, care erau importate de fapt din Polonia.
Pentru anul şcolar 2024-2025, pentru contractul de fructe-legume ,Consiliul judeţean a alocat suma de 1.316.000 lei pentru distribuirea de fructe şi 522.000 lei pentru derularea măsurilor educative.
Procedurile pentru licitaţia din acest program au fost demarate de către Consiliul judeţean Giurgiu în luna septembrie 2023 şi au fost încheiate în luna iunie 2024, contractul intrând în vigoare cu data de 1 octombrie 2024.
În caietul de sarcini, parte a licitaţiei, sunt următoarele solicitări către firmele participante:
– Porţia de fructe- mere are cel puţin 100 grame
– Fructele-merele distribuite vor fi întregi, sănătoase, spălate, curate, etc
– Fructele- merele vor fi încadrate în categoria ” Extra” şi/sau categoria I
Merele ce urmau a fi distribuite astăzi la Clejani nu respectau niciun criteriu din contract.Şi comuna Clejani nu este un caz singular, aceeaşi situaţie este în tot judeţul, numai că sunt puţini care au curaj să vorbească.
Mai mult, în acelaşi caiet de sarcini, parte din contract, există şi o cerinţă privind transportul produselor: Mijloacele de transport necesare furnizării fructelor proaspete trebuie să deţină autorizaţie/înregistrare sanitară veterinară pe toată perioadă contractului.
În majoritatea localităţilor, produsele sunt livrate cu o autoutilitară ce nu respectă vreuna dintre cerinţe.
Autoutilitara ce livrează produsele nu aparţine titularului de contract. Şi aici apare numeroase semne de întrebare la care trebuie să răspundă cei din Consiliul judeţean care se ocupă de derularea acestui program. Deşi titularul de contract este firma Pol Fruct SRL, pe avizul de însoţire a mărfii apere o adresă de email a unei firme din Giurgiu, SC Mido SRL. Autoutilitara cu nr. GR 56 APA (numărul vine de la numele sub care este cunoscut patronul, GRAPĂ, cel cu depozitul de la ieşire din Remuş), aparţine firmei Mido, la întâlnirea de ieri de la CJ a participat reprezentantul firmei din Giurgiu.
Conform ultimului bilanţ depus, SC Mido are un singur angajat.
Pentru astăzi, deocamdată, atât.
Solicitare publică către conducerea Consiliului judeţean Giurgiu:
1. Ce contracte au fost atribuite de către CJ Giurgiu în ultimele 4 luni
2. Valoarea acestor contracte
3. Care este preţul RMN-ului achiziţionat de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu şi ce firmă de consultanţă a întocmit caietul de sarcini.
Post your comments