Sub titlul „O biserică, monument istoric, a fost furată – Episcopia Giurgiu este direct implicată!” am publicat săptămâna trecută un material despre cum, peste noapte, un monument istoric a dispărut din comuna Călugăreni:”În urmă cu aproximativ o lună, o bisericuţă din lemn de 6 mp a dispărut peste noapte. Aceasta a fost luată de către persoane necunoscute, care au spus că au ordin direct de la Episcopul Ambrozie pentru strămutarea bisericii. Enoriaşii au sesizat lipsa lăcaşului de cult şi s-au adresat poliţiei. Bineînţeles că până în acest moment nu s-a întâmplat nimic. „
Episcopia Giurgiu a venit cu un drept la replica la acesta material, în care spune printre altele:
„Ca urmare a publicării articolului „O biserică, monument istoric, a fost furată – Episcopia Giurgiu este direct implicată!” pe site-ul giurgiupesurse.ro, referitor la monumentul istoric „Biserica de lemn” din com. Călugăreni, Sat. Călugăreni, Jud. Giurgiu, cod LMI 2004 GR-II-m-B-20527, aducem la cunoştinţa opiniei publice:
1. Refacerea şi reconstituirea obiectivului mai sus menţionat se face conform proiectului tehnic elaborat de S.C. MINA-M-COM S.R.L., vizat de verificator M.C.C. Arh. Ruxandra Nemţeanu, în baza studiului de diagnostic arheologic al Muzeului Judeţean Giurgiu „Teohari Antonescu”, întocmit de Arheolog Expert Prof. Dr. Cristian Schuster – conform avizelor 399/03.07.2012 şi 553/14.11.2012, eliberate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Giurgiu.
2. Refacerea şi reconstituirea bisericii de lemn – monument istoric din com. Călugăreni, Sat. Călugăreni, Jud. Giurgiu, se face la iniţiativa şi cu sprijinul financiar al Episcopiei Giurgiului.
3. Restaurarea icoanelor aferente monumentului istoric se face sub supravegherea expertului M.C.C. restaurator pictură Lect. Univ. Dr. Dorin HANDREA în cadrul Centrului pentru consevare şi restaurare icoane al Facultăţii de Teologie din Bucureşti – cf. aviz nr. 399/03.07.2012.
4.Reconstituirea bisericii de lemn se face sub supravegherea echipei de specialişti arhitecţi şi restauratori într-un spaţiu corespunzător (hală acoperită) pus la dispoziţie de către Episcopia Giurgiului în cadrul Mănăstirii „Sf. Ioan Rusul” din loc. Slobozia, Jud. Giurgiu, urmând ca după refacerea integrală, biserica să fie repusă pe vechiul amplasament.”
Mai este prezentat şi un schimb de corespondenţa între Ministerul Culturii şi Cultelor şi Direcţia judeţeană pentru cultură şi patrimoniu naţional Giurgiu, în care numele Episcopiei Giurgiu nu este pomenită nicăieri.
Pentru că aceasta este marea problemă pe care noi am semnalat-o, monumentul istoric „Biserica din Lemn” din Călugăreni nu se afla în proprietatea bisericii, ci a Consiliului local Călugăreni. Exista o hotărâre de guvern în acest sens.
Tocmai această situaţie a determinat conducerea primăriei Călugăreni să sesizeze Instituţia Prefectului şi Postul local de poliţie că un bun aflat în proprietatea lor a dispărut şi să ” dispuneţi organelor abilitate să declanşeze acţiuni de cercetare în vederea depistării persoanelor vinovate şi tragerea acestora la răspunderea penală ce se cuvine”.
În ediţia de mâine, vom demonstra cu acte oficiale şi declaraţii din partea conducerii primăriei Călugăreni, ca reacţia conducerii Episcopiei Giurgiu nu este un drept la replică, ci un autodenunţ, prin care recunoaşte că a sustras, fără cel puţin un proces verbal şi acceptul proprietarului, un bun ce nu-i aparţine.
Claudiu Cimpoeru, Cristina Rotaru
Post your comments