Din cea mai performantă organizaţie a PNL în ultimii 18 ani, organizaţia Giurgiu a reuşit, în doar doi ani, să piardă aproape tot ce putea fi pierdut. Organizaţia care, la alegerile parlamentare din 2012, câştiga toate cele 4 colegii unde a avut candidaţi, a mai rămas cu un singur parlamentar, fostul preşedinte Lucian Iliescu.
După ce duminică deputatul Viorel Teodorescu îşi anunţa demisia din PNL şi trecerea la PRL, a lui Calin Tariceanu, luni şi deputatul de Giurgiu, Daniel Chițoiu şi-a anunţat demisia din PNL.
Ambii deputaţi au trimis ieri o scrisoare către presa, prin care şi-au motivat decizia, amuzant este faptul că, dacă în urmă cu doi ani, când îşi anunţa candidatura pentru preşedinţia organizaţiei municipale, Viorel Teodorescu a venit cu discursul scris de alţii şi de această dată a folosit pasaje întregi din scrisoarea de demisie lui Daniel Chitoiu, pe aici pe colo, reformulate astfel. Vă prezentăm doar câteva exemple, relevante.
Daniel Chitoiu: „Congresul PNL a reprezentat consfințirea trădării electoratului liberal și a membrilor care au crezut până în ultima clipă că partidul nu se va dezice de istoria să și de valorile liberalismului, pe care le-a reprezentat în România de-a lungul a 139 de ani. Este un moment trist pentru mine, un moment în care trebuie să mă despart de partidul din care am făcut parte atâția ani de zile și alături de care am înregistrat succese, dar și eșecuri. Mă despart cu un gust amar și cu tristețe de partidul în care am crezut și în care m-am înscris, deoarece, în el mă regăseam ca liberal. Astăzi, însă, acel partid nu mai există din cauza deciziilor luate în ultimul timp de o conducere mânată de interese personale. Observ cum un partid cu tradiția PNL se dezice de propria istorie politică, de partenerii europeni, dar cel mai important, se dezice de liberalism.”
Viorel Teodorescu: „Rezoluţiile adoptate de Congresul extraordinar al PNL, pe 28 iunie 2014, privind fuziunea cu PDL şi aderarea la Partidul Popular European, ca şi evoluţiile din ultima perioadă, din interiorul PNL, m-au determinat să demisionez din partidul în rândul căruia activez din 1990. Profundul meu ataşament faţă de valorile şi principiile liberale, dovedit în atâţia ani de activitate politică şi în atâtea bătălii electorale, unele câştigate, altele – nu, precum şi opiniile ferme ale majorităţii cetăţenilor cu care am discutat pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, constituie argumentele pe care mi-am bazat decizia de a mă despărţi de PNL „
Daniel Chitoiu: „În ultimele luni, conducerea PNL a fost prinsă mai mereu cu ocaua mică. Mai întâi au spus că vor candida alături de ALDE, contrazicând cu tărie orice fel de afirmații cum că nu ar fi așa, pentru că a doua zi după alegeri să treacă la PPE. Acum spun că rămân liberali în PPE, ceea ce este contrar naturii politice să fii şi partid liberal şi să faci parte din partidul popular în acelaşi timp.”
Viorel Teodorescu: „Tot mai desele „derogări” de la principiile liberale, concesiile făcute „popularilor” – români şi europeni – datorită cărora votul de la referendumul din 2012, al celor 7,4 milioane de români, a ajuns o simplă cifră statistică..”
Daniel Chitoiu: „PNL este un partid stăpânit de haos, un partid în degringoladă, un teren de bătălie între grupurile lui Antonescu și Iohannis. Este de-a dreptul penibil modul în care se joacă alba-neagra cu candidatul la alegerile prezidențiale, cu voința a mii de membrii PNL.”
Viorel Teodorescu: „Degradarea cadrului democratic din interiorul PNL, constituie premise certe pentru lansarea cu succes, pe scena politică naţională şi internaţională, a noii formaţiuni politice fondate de domnul Călin Popescu-Tăriceanu.”
Quod erat demonstrandum
Post your comments